Sólymos zvažuje kandidatúru na predsedu Mosta-Híd
13 | 04 | 2020 I TASR

 Exminister životného prostredia László Sólymos zvažuje, že bude kandidovať za predsedu Mosta-Híd. Šancu v strane majú dostať podľa neho noví ľudia, pričom voliči chcú konštruktívnu spoluprácu roztrieštených maďarských strán. "Ak sa delegáti strany stotožnia s mojou víziou, budem sa uchádzať o miesto predsedu," povedal pre TASR.


Snem strany sa mal konať v apríli, pre pandémiu nového koronavírusu sa jeho termín odložil. Na sneme sa má okrem nového predsedu voliť zvyšné predsedníctvo. Béla Bugár sa vzdal postu predsedu po nepriaznivom výsledku vo februárových voľbách, keď Most-Híd neprekročil brány parlamentu.

Podľa hovorkyne Kláry Magdeme by mal byť snem zvolaný aj napriek mimoriadnym udalostiam v čo najkratšom možnom čase. Súčasné vedenie strany okrem Sólymosa tvoria Attila Agócs, Peter Krajňák a Karol Pataky.

Most-Híd a SMK brzdí v rozhovoroch koronavírus
Maďarská komunita bude úspešná len za podmienky, že sa spojí v celoštátnych voľbách. Pre agentúru SITA to povedal Gyula Bárdos zo Strany maďarskej komunity (SMK). O rokovaniach s SMK dnes už bývalý predseda konkurenčného Mosta-Híd Béla Bugár... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | SITA


Sólymos pre TASR povedal, že robiť ďalšie kroky v strane má zmysel len vtedy, ak dostanú šancu noví ľudia. Strana má tiež podľa neho začať načúvať voličom, ktorí sú unavení z osobnostných rozbrojov medzi maďarskými politikmi a ktorí chcú konštruktívnu spoluprácu roztrieštených maďarských strán. "Len tak zaistíme, aby sa neopakovala situácia, že v parlamente maďarská menšina nemá zastúpenie," skonštatoval.

Riešenia pre menšiny musia hľadať maďarské strany podľa Sólymosa spoločne. "Nemôžeme si dovoliť, aby sme súperili medzi sebou," doplnil. O spolupráci maďarských síl zo strany SMK rozhodne podľa tlačového tajomníka Róberta Králika až nové predsedníctvo strany. Voliť sa má na kongrese, ktorého termín nie je známy.

"Jeho zvolanie bude pravdepodobne možné až po uvoľnení protiepidemických opatrení," povedal pre TASR Králik. SMK zároveň podľa neho adresovala súčasnej vláde návrhy na riešenie problémov menšín, pripomenula napríklad nutnosť prijatia zákona o postavení národnostných menšín.

Vláda by mala schváliť svoj program po sviatkoch a potom požiadať o dôveru parlament
Jednotlivé rezorty mali pripraviť svoje priority na nasledujúce volebné obdobie. Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | TASR