Ľudia adresujú Matovičovi petíciu, aby zrušil štátnu karanténu
13 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Povinná štátna karanténa pre Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia sa stala tŕňom v oku mnohých Slovákov. Búria sa a predsedovi vlády Igorovi Matovičovi vystavili petíciou za zrušenie tohto nariadenia. Informáciu priniesol portál topky.sk.


Petícia je adresovaná premiérovi, členom vlády a krízovému štábu. "Sme znepokojení situáciou na hraniciach a tým, ako v súčasnosti fungujú niektoré štátne karanténne zariadenia a ich organizácia. Rozumieme, že je veľmi náročné zorganizovať repatriácie a umiestňovanie občanov vracajúcich sa na Slovensko individuálne do štátnych karanténnych zariadení," píše sa v prvých riadkoch petície.

Slovenka v karantéte sa bojí, že sa nakazí tam (VIDEO)
Prišelcov z Tirolska ubytovali v povinnej karanténe spolu - pozitívnych aj negatívnych. Mladá žena na sociálnej sieti prehovorila o tom, ako to tam vyzerá. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Problémom je najmä miešanie na izbách či bunkách v štátnych karanténnych zariadeniach. "Niektorých z nás, vracajúcich sa individuálne, zmiešali na izbách (resp. bunkách) s cudzími ľuďmi, čím došlo v niektorých prípadoch k tomu, že z rozhodnutia štátu zdieľali spoločný priestor ľudia následne testovaní na COVID-19 pozitívne s ľuďmi testovanými negatívne, a tým bol priamo ohrozený náš život a zdravie," uvádza sa v dokumente.

Protestujúcim tiež prekáža hodinové čakanie na štátnych hraniciach, zaradzovanie do karanténnych zariadení, aj keď spadajú pod výnimky z opatrenia. "Tým vzniká riziko, že niektorí z nás budú do karantény umiestnení nielen nezákonne, ale aj toho, že situáciu psychicky či inak zdravotne nezvládnu. Mnohí z nás nemajú k dispozícií dostatok liekov, náš zdravotný stav je v niektorých prípadoch vážny a riziko ohrozenia o to vyššie," pokračuje petícia.

AKTUALIZOVANÉ: Z domova sociálnych služieb v Pezinku je pozitívne testovaných 47 ľudí
Správa bola aktualizovaná dňa 13.4.2020 o 17:25. Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. V nedeľu (12. 4.) bolo spolu otestovaných 78 klientov a 25 ľudí z personálu.... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | TASR


Rozhorčení ľudia dodávajú: "Mnohí z nás sa boja vrátiť zo zahraničia, pretože nevieme, ako sa o nás na hraniciach vlastne rozhodne. Chýbajú informácie. Cítime strach, obavy a úzkosť. Vnímame to ako „lotériu“, a to zase ako rozpor s konceptom ľudskej dôstojnosti." Pod petíciu sa už podpísalo na internete viac ako 3000 ľudí.

Vláde posielajú aj návrh na iné riešenie. "Dovolíme si Vám navrhnúť alternatívu k súčasnej situácií. Navrhujeme namiesto povinnej štátnej karantény ponechať štátnu karanténu na dobrovoľnej báze pre všetkých tých, ktorí nemajú kde stráviť domácu karanténu alebo nechcú ohroziť či obmedziť členov spoločnej domácnosti a zaviesť povinnú 14-dňovú domácu karanténu pre všetkých ostatných Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia, ideálne spojenú s povinným testovaním priamo na hraniciach."

Zálohovanie PET fliaš sa odkladá. Zákon bude platiť o rok neskôr
Pandémia koronavírusu zasiahla aj do plánov zlepšovať životné prostredie na Slovensku. Portál Pravdy informoval, že so zálohovaním platových fliaš a plechoviek sa u nás začne o rok neskôr, ako bolo naplánované. A to najskôr v roku 2023.... Čítať ďalej
13 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová