Matovičov prejav je neistý, hodnotí psychológ premiérovo vystupovanie v čase koronakrízy
12 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa psychológa premiér Igor Matovič udržiava verejnosť dlhodobo v neistote. Neurčito formuluje opatrenia, ktoré vláda plánuje zavádzať a jeho vyjadrenia majú dokonca aj nádych hrozby.


V rozhovore pre Denník N hovorí psychológ Gabriel Bianchi aj o tom, že najvplyvnejší muž slovenskej politiky vysiela verejnosti neisté signály. Často sa to deje najmä v prípade, keď premiér vyhlasuje nové opatrenia, ktoré vláda prijala v boji s koronavírusom.


Udržiava spoločnosť dlhodobo v neistote, aké bude nakoniec dané opatrenie. Opatrenia vraj budú známe v piatok, potom, že v nedeľu, nakoniec ich povedia v pondelok a ešte z nich nie je jasné, ako presne by mali fungovať,“ ozrejmuje v rozhovore Bianchi.


Krajiny, ktoré nastavili vírusu hranice, sa vracajú pomaly k normálu
Niektoré krajiny začínajú uvoľňovať prísne opatrenia a postupne sa vracajú k normálnemu životu. V čom sa od nich môžu poučiť ostatné štáty, ktoré takisto hľadajú cestu z nepríjemných obmedzení? Článok priniesli CNN. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Natália Sollárová

Podľa psychológa však v sebe Matovičove vyjadrenia okrem neistoty skrývajú aj nádych hrozby. Matovič si mal totiž vybrať cestu, na ktorej ľudí straší trestami za neposlušnosť. Najlepšie to ilustruje prítomnosť vojakov, ktorí spolu s policajtmi v uliciach dohliadajú na dodržiavanie posledných opatrení vlády, píše Denník N.


Bianchi tiež upozorňuje, že na dôveru verejnosti voči štátnemu aparátu nevplýva práve najlepšie ani vzájomné obviňovanie sa jednotlivých zložiek manažmentu štátu. Končí sa to tak, že premiér obviňuje ministra vnútra a ten napríklad naopak zodpovednosť hádže na plecia policajného prezidenta a podobne.


Okrem toho na makro úrovni štátu chýba podľa psychológa aj hlas charizmatických osobností, ktorý by mal v krízovom období zaznievať častejšie. Tie by mali podľa neho vysielať jasný signál upozorňujúci na to, aby sa ľudia správali disciplinovane a aby dodržiavali nastavené opatrenia.


Ako môže spoločnosť prekonať COVID-19 ?
Krajiny môžu testovať, vytvárať karantény a pripravovať sa na postkoronavírusový svet, hovorí epidemiológ Larry Brilliant Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Mário Martinka