Vedecké centrum Aurelium nakupovalo unikátne exponáty. Dalo zarobiť súkromnej firme
11 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Poriadne predražené kúsky obstarávali vo vedeckom centre Aurelium. Podľa zistení, ktoré publikovali Aktuality.sk, napríklad model lietajúcej veternej elektrárne stál takmer 83-tisíc eur alebo svetelný simulátor 60-tisíc eur. Model vzducholode bol v hodnote bratislavskej garsónky, svetelný simulátor za cenu luxusného vozidla.


Aurelium v Bratislave zriadilo Centrum vedecko-technických informácií (CVTI). Dopomohla tomu 11-miliónová dotácia, ktorú v minulosti odklepol niekdajší minister školstva za Smer Dušan Čaplovič. Dodávateľom bola firma Kvant.

Bývalá šéfka rezortu Martina Lubyová schválila koncom roka 2019 investíciu 37 miliónov eur na vybudovanie popularizačných centier vedy aj v ďalších mestách. Projekt dodnes beží napriek tomu, že vtedajšia opozícia tento krok označila za lúpež.
Šiesta časť

Redakciu Aktuality.sk kontaktovali ľudia, ktorí mali blízko k projektu Aurelium. Tvrdia, že veľká časť vybavenia centra bola podľa nich predražená. Tender na nákup vybavenia bol rozdelený na šesť častí, v ktorých sa súťažilo samostatne. Vyhral ten, kto dal najnižšiu ponuku. Najväčšou časťou súťaže bola šiesta, šlo o dodávku 47 originálnych vedeckých exponátov. Práve v tejto časti súťaže, ako aj ďalších troch, uspela bratislavská firma Kvant, sídlo má na Fakulte matematiky Univerzity Komenského.

Takmer 3 milióny eur stál celkový počet požadovaných predmetov, cena je vrátane DPH. Napríklad aj položka roboty a umenie vyšla s daňou na takmer 420-tisíc eur.

Poľský kňaz slávil veľkonočnú omšu, dostal mastnú pokutu
V Poľsku platia v súvislosti s pandémiou koronavírusu prísne pravidlá. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | TASR

Expresná rýchlosť

"Viaceré exponáty boli prototypy. Z uvedeného dôvodu mohli do ceny vstupovať aj náklady na ich vývoj,“ argumentovala hovorkyňa CVTI Eva Vašková s tým, že ceny sa im zdajú primerané. Aj podľa firmy Kvant sú sumy v poriadku.  "Prebehlo viacero auditov daného projektu zameraných na technické, ale aj ekonomické parametre projektu a podľa nám dostupných informácií bola realizovaná expozícia v prepočte na relizovanú plochu o tridsať percent lacnejšia, ako sa realizovali obdobné centrá v Česku,“ uviedla Miriam Slobodová z firmy Kvant.

Podozrivé podľa portálu je aj to, že hoci išlo často o prototypy, firma dokázala veľké množstvo exponátov dodať v rekordnom čase. Zmluvu totiž uzavreli 24. septembra 2015. Väčšina exponátov mala byť dodaná už o dva mesiace, teda 30. novembra. Firma expresnú rýchlosť obhajuje tým, že určitú časť exponátov dodali aj ďalší dodávatelia.

„V momente podpísania zmluvy sme vlastnými silami a prostriedkami za úzkej spolupráce partnerských firiem a naším know-how robili všetky potrebné kroky, aby sa termín stihol. Treba si uvedomiť, že dodaním exponátov sa proces neskončil. Jednotlivé exponáty bolo ešte nutné zladiť do komplexného funkčného celku.“

Vojaci otestovali na koronavírus zatiaľ 1464 ľudí v 57 rómskych osadách
Pre úlohy operácie na výterové testovanie marginalizovaných komunít bola vyčlenená aj letecká technika slovenských vzdušných síl. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | TASR