Pozor na nové pravidlá! Zmenil sa zákon o vlastníctve bytov
11 | 04 | 2020 I Slávka CigáŇová

Od prvého februára platí novela zákona o bytoch, ktorá prináša niekoľko noviniek. Ponúkame vám tie najdôležitejšie.


Vlastníka bytu, ktorý má nedoplatok, možno zverejniť na takzvanej tabuli hanby, výveske v paneláku. Na takomto zozname neplatičov sa môže po novom ocitnúť viac mien, pripomína portál index.sme.sk.

Problémom doteraz bolo, že na neplatičov doplácali vlastníci bytov, ktorí do fondu opráv a údržby prispievali poctivo. Na údržbové práce v dome, prípadne na plánované investície tak chýbali peniaze. Zverejňovaní sú po novom tí, ktorí majú nedoplatky na preddavkoch do fondu prevádzky, údržby a opráv domu a na úhradách za plnenie aspoň vo výške trojnásobku ich aktuálneho mesačného určenia. V zozname sa má uvádzať meno a priezvisko vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome a suma nedoplatku.

WHO prešetruje prípady vyliečených ľudí, ktorí mali znovu pozitívny test
Juhokórejské úrady v piatok evidovali 91 pacientov, ktorých považovali za vyliečených a mali znovu pozitívny výsledok testov. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | TASR




Domový poriadok

Portál uzitocna.pravda.sk informuje, že zákon definuje aj pojem domový poriadok. Rozumie sa ním súbor pravidiel a zásad dodržiavania dobrých mravov pri výkone práv a povinností vlastníkov a nájomcov bytov a nebytových priestorov v dome, ktorý schválili vlastníci bytov a nebytových priestorov. Rátajú sa tam aj osoby, ktoré žijú s uvedenými osobami v spoločnej domácnosti, ako aj osoby, ktoré sa zdržiavajú v dome, pri užívaní spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, príslušenstva a priľahlého pozemku.

Platí, že vlastníci bytov a nebytových priestorov, nájomcovia a tiež osoby, ktoré žijú s uvedenými osobami v domácnosti a osoby, ktoré sa zdržiavajú v dome, sú povinné dodržiavať domový poriadok schválený vlastníkmi. Za tým účelom je správca alebo spoločenstvo povinné zverejniť domový poriadok na mieste obvyklom na oznamovanie informácií v dome.

Opatrenia vlády sú podľa Únie Rómov prehnané a Matovič len šíri poplašné správy
"Odmietame byť stále prezentovaní ako nezodpovední šíritelia vírusu, pravda taká nie je,“ uvádza stanovisko Únie Rómov. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | SITA

Schôdza vlastníkov a osobné údaje po novom

Schôdza vlastníkov sa má po novom zvolávať podľa potreby, najmenej raz za rok alebo, keď o to požiadajú samotní vlastníci, ktorí majú aspoň štvrtinu hlasov. Nové pravidlá sa týkajú aj nakladania s osobnými údajmi.

Správca alebo spoločenstvo môže spracúvať osobné údaje ako meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, adresa trvalého alebo prechodného pobytu, číslo bytu, telefónne číslo, elektronická adresa, číslo účtu a kód banky.

Hlasovanie funguje tak, že sa prijímajú rozhodnutia nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Ide o prípady, ak sa rozhoduje o práve výlučne užívať nové spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu alebo príslušenstvo len niektorými vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v dome, resp. ak sa hlasuje o prijatí, zmene alebo zrušení domového poriadku.

Česi chcú dovolenkové koridory na Slovensko a do Chorvátska
„Pre nás je dôležité, aby štát - alebo oba štáty - určili čo najnižšie kritériá, ktoré budú znamenať, že klient môže do tejto krajiny pricestovať a vrátiť sa bez karantény," vysvetil hovorca Asociácie cestovných kancelárií Jan... Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | Peter Haluza