Opatrenia vlády sú podľa Únie Rómov prehnané a Matovič len šíri poplašné správy
11 | 04 | 2020 I SITA

"Odmietame byť stále prezentovaní ako nezodpovední šíritelia vírusu, pravda taká nie je,“ uvádza stanovisko Únie Rómov.


Opatrenia vlády SR sú prehnané. Situácia v rómskych osadách nie je taká kritická, ako o nej hovorí premiér Igor Matovič (OĽaNO). Uvádza to v stanovisku Únia Rómov, ktorá ho poskytla agentúre SITA. „Obraciame sa týmto na rómskych poslancov v Národnej rade SR a to menovite Jarmilu Vaňovú, Petra Polláka mladšieho a Jána Heráka, na europoslanca Petra Polláka (všetci OĽaNO, pozn. SITA) a splnomocnenkyňu vlády pre rómske komunity Andreu Bučkovú, aby okamžite začali riešiť vzniknutú situáciu v lokalitách, ktoré sa ocitli v karanténe,“ uvádza únia.

Vláda sa rozhodla uzavrieť päť osád na Spiši
Týka sa to mesta Krompachy, konkrétne sú tu tri lokality, v ktorých sú pozitívne testovaní a potom sa to týka dvoch blízkych obcí Bystrany a Žehra. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | SITA


Podľa stanoviska sú opatrenia vlády v osadách unáhlené. „Toto opatrenie vlády je unáhlené a prehnané, nakoľko tvrdenia predsedu vlády Igora Matoviča o obrovskom infikovaní osád vírusom Covid-19 sa nepotvrdili ani na základe testovania v daných osadách. Identifikovali 31 pozitívnych z viac ako 6 900 obyvateľov, čo je veľmi malé číslo na to, aby boli v karanténe celé osady. Pri takejto matematike by museli byt v karanténe aj iné mestá a obce na Slovensku, ale tomu tak nie je. Sme svedkami selektívneho a diskriminačného prístupu k marginalizovaným rómskym komunitám zo strany vlády SR,“ píše sa v stanovisku.

Únia Rómov sa domnieva, že Matovič spoločne s Pollákom šírili poplašné správy o kritickej situácii v osadách. Igor Matovič a Peter Pollák niekoľko dní šírili poplašné informácie o zamorení osád vírusom ale pravda je iná.

„Táto téma sa stala pre nich asi len marketingom a mediálnym PR, aby možno odviedli pozornosť od podstatných tém a nebolo vidno, že neriešia ozajstné krízové problémy v dnešnej dobe. Odmietame byť stále prezentovaní ako nezodpovední šíritelia vírusu, pravda taká nie je,“ uvádza dokument.

Slovensko zvažuje dať pre koronavírus do karantény celé oblasti
Ako uviedol minister zdravotníctva, nezáleží na tom, či pôjde o marginalizované komunity, alebo nie. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | SITA