Odkaz pre Trumpa? Obama uviedol najväčšie chyby, ktoré môžu lídri USA robiť počas pandémie
11 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Bývalý prezident Barack Obama vo štvrtok varoval skupinu amerických starostov pred „najväčšími chybami“, ktoré by mohli urobiť počas krízy, ako je súčasná pandémia koronavírusu, infomuje portál HuffPost. 


Aj keď Obama nespomenul žiadne konkrétne mená, jeho slová zneli ako odkaz pre súčasného prezidenta Donalda Trumpa

„Najväčšou chybou, ktorú v tejto situácii môžeme urobiť, je dezinformovať sa navzájom, najmä keď požadujeme od ľudí, aby podnikali kroky, ktoré nemusia byť v ich prirodzenom záujme," uviedol Obama na  tlačovej videokonferencii organizovanej spoločnosťou Bloomberg Philanthropies.

CIA vedela o koronavíruse od novembra minulého roka. Trump čelí tlakom kvôli neskorej reakcii
Podľa informácií televízie CNN mali americké spravodajské služby o novom koronavíruse vedieť už v novembri minulého roka. Donald Trump, ktorý o nebezpečenstve vírusu vedel už začiatkom januára, teraz čelí kvôli oneskorenej reakcii kritike.... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Trump opakovane dezinformoval verejnosť o hrozbách spojených s koronavírusom v Spojených štátoch.

Vo februári Trump uviedol, že počet prípadov by sa mal za pár dní „znížiť na takmer nulovú hodnotu“. Opakovane prisľuboval „milióny“ testov na zistenie výskytu vírusu v čase, keď bolo k dispozícii len veľmi málo testovacích zariadení. 

Obama uviedol, že lídri sú povinní v čase krízy podávať ľuďom pravdivé informácie.

„Hovorte pravdu. Hovorte jasne. Hovorte so súcitom,“ uviedol. „Hovorte to s empatiou a majte na mysli, čím si ľudia prechádzajú."

Obama zriedka spomínal Trumpa menom, ale počas aktuálnej zdravotnej krízy niekoľkokrát prejavil negatívny postoj k svojmu nástupcovi. 

V stredu varoval, že Spojené štáty nie sú pripravené otvoriť svoje hranice, pretože dlho sľubované rozšírené testovanie sa ešte nevykonalo dostatočne a sním ani spoľahlivé monitorovanie nakazených, ako aj celkový počet prípadov.

Donald Trump hrozí, že zmrazí financovanie WHO
Americký prezident obviňuje Svetovú zdravotnícku organizáciu z toho, že „sa mýli“ v súvislosti s prepuknutím koronavírusu v Číne Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Mário Martinka