Najlepším liekom sú sankcie? Trump zaviedol nové sankcie pre krajiny, ktoré sa zdráhajú vziať späť svojich občanov
11 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump podpísal príkaz, v ktorom sa počíta so sankciami pre zahraničné krajiny, ktoré sa zdráhajú vziať späť svojich občanov alebo obyvateľov. Informuje portál RT.


„Krajiny, ktoré odmietajú alebo neprimerane odkladajú prijatie svojich občanov, štátnych príslušníkov alebo obyvateľov počas prebiehajúcej pandémie spôsobenej Covid-19, predstavujú pre Američanov neprijateľné riziko pre verejné zdravie,“ píše sa v liste, ktorý bol zverejnený neskoro v piatok.

Tento dokument nariaďuje úradujúcemu ministrovi vnútornej bezpečnosti Chadovi Wolfovi, aby upovedomil štátneho tajomníka USA Mika Pompea o tom, či sa ktorákoľvek zahraničná vláda zdráha privítať späť svojich občanov alebo obyvateľov po „výzve na prijatie týchto cudzincov“.

Po získaní údajov bude mať štátny tajomník sedem dní na to, aby predložil plán uvalenia „vízových sankcií“ na krajiny, ktoré neposlúchajú Washingtonské rozkazy.

Počet obetí na Covid-19 celosvetovo presiahol 100 000
Počet úmrtí na Covid-19 celosvetovo presiahol hranicu 100 000, podľa údajov zostavených tlačovou agentúrou AFP, zatiaľ čo počet potvrdených prípadov stúpa smerom k hranici dvoch miliónov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Sankcie by mohli byť zrušené, ak by sankcionovaná krajina zmenila názor a priviedla späť svojich občanov, štátnych príslušníkov alebo obyvateľov.

USA svojim krokom vyvolali vlnu pochybností, keďže pokračujú v masovom vyhostení cudzincov, dokonca aj do krajín, ktoré sa považujú za nedostatočne vybavené na zvládanie pandémie Covid-19. Začiatkom tohto týždňa deportovali niekoľko desiatok haitských migrantov. Minister zahraničných vecí na Haiti Claude Joseph uviedol, že žiaden zo 61 deportovaných nebol testovaný na vírus skôr, ako nastúpil na palubu lietadla.

"Doslova uzavretí": Obyvatelia Indie, ktorí sú v karanténe, dostali na svoje domovy zámky
Miestne orgány v dvoch mestách v indickom štáte Madhjapradéš vynaložili veľké úsilie, aby zastavili šírenie koronavírusu, pričom doslova uzamkli ľudí v karanténe vo svojich domovoch a zároveň zabezpečili dodanie jedla a základných potrieb.... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Marek Molnár