Na získavanie údajov od mobilných operátorov o občanoch je smernica, Slovensko má problém
11 | 04 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Využívanie mobilných dát s cieľom zmapovať šírenie ochorenia COVID-19 musí byť v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) na ochranu údajov a súkromia, vyhlásil tento týždeň predseda výboru pre občianske slobody.


"Dokonca aj v týchto výnimočných časoch sa musia naďalej uplatňovať a dodržiavať zásady EÚ týkajúce sa ochrany údajov, konkrétne všeobecné pravidlá ochrany údajov (GDPR) a smernica o súkromí a elektronických komunikáciách," povedal predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Juan Fernando López Aguilar.

Zdôrazňil, že výbor "tento vývoj pozorne sleduje, a to z dôvodu vážneho rizika, ktoré takéto nástroje môžu predstavovať pre základné práva jednotlivcov na súkromný život a ochranu údajov".

Viacero členských štátov EÚ aj Európska komisia využívajú alebo vyvíjajú nástroje na báze údajov z mobilných telefónov, ktoré by mali pomôcť zmapovať šírenie ochorenia COVID-19. Zozbierané dáta, ktoré mobilní operátori poskytujú vnútroštátnym orgánom, musia však byť najprv anonymizované, aby podľa nich nebolo možné identifikovať konkrétnu osobu.
Slovenský zákon môže byť protiústavný

Náš zákon umožňuje odovzdávať Úradu pre verejné zdravotníctvo údaje o polohe, mene a priezvisku.

Čaputová odobrila obmedzovanie našej slobody
Údaje bude možné zisťovať aj neanonymne „na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR v záujme ochrany života a zdravia“. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová


Poslanci Smeru - sociálna demokracia (Smer-SD) preto už avizovali, že podajú návrh na začatie konania pred Ústavným súdom SR o zákone, ktorý umožňuje štátu získavať údaje od mobilných operátorov o občanoch nakazených koronavírusom.

Zároveň ústavný súd žiadajú, aby okamžite pozastavil účinnosť tohto zákona. Ak tak neurobí, žiadajú, aby sa ich podanie prednostne vybavilo, lebo môžu byť hrubým spôsobom porušované ľudské práva.

„Namietame protiústavnosť tohto špicľovacieho zákona,“ vyhlásil predseda Smeru Robert Fico. Citoval z rozhodnutia českého ústavného súdu. Ten podľa neho uviedol, že z údajov o užívateľoch, adresátoch, presných časoch, dátumoch, miestach, formách telekomunikačných spojení bez ohľadu na obsah možno v ich kombinácii zostaviť detailné informácie o spoločenskej alebo politickej príslušnosti. Rovnako aj o osobných záľubách, sklonoch alebo slabostiach jednotlivých osôb až po sexualitu.
Zistia, s kým, kde a kedy sa stýkate

„Z uvedených údajov možno až s 90-percentnou istotou vyvodiť, s kým, ako často a dokonca, v ktorých hodinách sa daný jednotlivec stýka, kto sú jeho najbližší známi, kamaráti či kolegovia z práce, alebo aké aktivity a v akých hodinách tento človek vykonáva,“ uviedol Fico s tým, že takýto obraz o človeku bude možné urobiť na základe informácií, ktoré môže zbierať Úrad verejného zdravotníctva SR.

Slovensko zvažuje dať pre koronavírus do karantény celé oblasti
Ako uviedol minister zdravotníctva, nezáleží na tom, či pôjde o marginalizované komunity, alebo nie. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | SITA


Podľa neho je zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19 prísnejší v porovnaní so zločincami, kedy o ich monitorovaní musí rozhodnúť súd.
Budú vám volať

Vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) pred časom uviedla, že cieľom je identifikovať chorých a ochrániť potencionálne nakazených, nie sledovať ľudí. Operátori call centra budú telefonicky kontaktovať už infikované osoby, na základe ich súhlasu použijú lokalizačné dáta od mobilných operátorov a pomôžu im spomenúť si, kde sa vo vymedzenom časovom úseku pohybovali, a s kým sa stretli.

Vytvorí sa tak zoznam potencionálne infikovaných osôb, ktorý bude poskytnutý Úradu verejného zdravotníctva SR. Tieto osoby budú následne prednostne testované.

Zákon prešiel parlamentom v zmenenej podobe a už teda neráta s prevádzkovými údajmi. „Telekomunikačný úrad bude Úradu pre verejné zdravotníctvo odovzdávať údaje len o polohe a len o mene a priezvisku,“ uviedol k nemu podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.

Európsky dozorný úradník pre ochranu údajov a Európsky výbor na ochranu údajov však zdôraznili, že informácie poskytované vnútroštátnym orgánom môžu byť využívané, pokiaľ sú anonymizované a neumožňujú akokoľvek identifikovať jednotlivcov.

Bratislavčanka nedodržala karanténu a pendlovala, hrozia jej dva roky basy
V karanténnom zariadení sa nezaregistrovala, svojvoľne odišla do Bratislavy a následne vlakom naspäť do Rakúska. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | TASR

Užívateľské dáta budú zbierať Android aj iOS

Apple a Google teto piatok oznámili, že na boj proti koronavírusu chcú spoločne využívať užívateľské dáta z telefónov so systémami Android a iOS na vytvorenie platformy, vďaka ktorej budú ostatní užívatelia varovaní pred možným kontaktom s nakazenou osobou.

Podobné projekty vyvolávajú otázky o ochrane osobných údajov, Apple s Googlom ale sľubujú, že súkromie bude zaručené.

Problém s tým však majú aj v USA. Podľa Americkej únie občianskych práv sa zdá, že projekt sa snaží najväčším rizikám v oblasti ochrany súkromia predísť. Prezident USA Donald Trump napriek tomu chce preveriť, či platforma neporuší osobné slobody.
Európsky parlament varuje

„Musia byť prijaté prísne bezpečnostné opatrenia týkajúce sa využívania informácií, prístupu k nim a ich ukladania, ako aj prísnych lehôt ich uchovávania," povedal poslanec Európskeho parlamentu López Aguilar.

Poslanec López Aguilar zdôraznil, že tieto nástroje by mohli vážne zasiahnuť do základných práv na súkromný život a na ochranu osobných údajov a že sa v podstate rovnajú stavu, keď sú jednotlivci sledovaní.

V tejto súvislosti podčiarkol dôležitosť vnútroštátnych orgánov pre ochranu údajov, ktoré sú podľa jeho slov plne kompetentné dohliadať na tieto aktivity a presadzovať právne predpisy EÚ v oblasti ochrany údajov. Orgány na ochranu údajov vyzval, aby najnovší vývoj pozorne sledovali, a Európsky výbor na ochranu údajov požiadal, aby v tejto oblasti okamžite vydal jasné pokyny.

Za porušenie povinnej karantény hrozí pokuta do 1000 eur
Polícia môže od pondelka uložiť blokovú pokutu do 1000 eur každému, kto nenastúpi do povinnej karantény alebo ju poruší. Upozornili na to bratislavskí policajti na sociálnej sieti. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | TASR