Bratislavčania utiekli z hlavného mesta domov
11 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Kým pri veľkonočnej blokáde ciest kolabovala doprava na Slovensku, počas sviatočných dní sú už naše cesty pokojné.


V stredu (8. 4. 2020), odkedy platia výrazné obmedzenia v doprave nariadené vládou SR, komplikovali prejazd prísne kontroly kompetentných orgánov, najmä na prechode medzi okresmi. Policajti a vojaci totiž dostali od vlády pokyn zisťovať dôvod, pre ktorý sa vodič a posádka každého auta presúva mimo hraníc okresu. To spôsobilo dlhé kolóny a čakanie nervóznych vodičov. Naproti tomu na Zelený štvrtok a Veľký piatok už bola situácia stabilizovaná a cesty boli relatívne prázdne a prejazdné.

Mnohým Slovákom skomplikovali sviatočné plány prísne veľkonočné opatrenia súvisiace s bojom proti šíreniu koronavírusu, informovali topky.sk. Národná diaľničná spoločnosť poskytla šokujúce čísla, čo sa týka pohybu áut.

AKTUALIZOVANÉ: Rakúsko zaviedlo kontrolu hraníc so Slovenskom
Výnimky platia pre tranzit cez Rakúsko, pričom sa bude musieť vodič písomne zaviazať na hraniciach, že cez krajinu iba prechádza, tiež pre takzvaných pendlerov a prepravu tovaru. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | SITA


„Dňa 7.4.2020 sme evidovali zníženie dopravy oproti rovnakému obdobiu 2019 o 37%. Oproti predchádzajúcim týždňom doprava ale tento deň narástla o 14 %. To predstavuje približne 4000 vozidiel počas dňa,“ informovala o situácii hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová portál topky.sk. Na výjazde z Bratislavy na Senec, Trnavu a Slovensko sa podľa týchto informácií intenzita dopravy zvýšila ešte radikálnejšie.

„Po zavedení opatrení od 16.3.2020 sme zaznamenali v priemere 50-percentné zníženie intenzity dopravy oproti podobnému obdobiu v roku 2019. Dňa 7.4.2020 sme evidovali zníženie dopravy oproti rovnakému obdobiu 2019 o 13%, čo ale znamená, že doprava 7. apríla aj v tomto smere narástla oproti predchádzajúcim týždňom, a to o 37%, čo prestavuje približne 13 000 vozidiel počas dňa,“ dodala k štatistike intenzity dopravy na diaľničných výjazdoch z Bratislavy Michalová.

Stav Borisa Johnsona sa zlepšil. Bol prepustený z jednotky intenzívnej starostlivosti
Britský premiér Boris Johnson opustil jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) v londýnskej nemocnici, kde bol v pondelok premiestnený po tom, ako sa jeho stav zhoršil. Informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Vláda vyhlásila obmedzenie pohybu ľudí od 8. do 13. apríla, polnoci. Spolu s hlavným hygienikom rozhodli o tomto opatrení, najmä kvôli obave pred veľkonočnými návštevami, ktoré sú na Slovensku spojené s dlhoročnou kresťanskou tradíciou a tiež zvykmi oblievačiek. Zožali však kritiku od bežných ľudí, ktorí cestovali za prácou či k lekárovi.

Faktom však je, že deň pred vyhlásením sprísnených opatrení na obmedzenie pohybu hlavné mesto opustilo o približne 17-tisíc áut viac, oproti priemeru intenzity dopravy za posledné tri týždne.

Môžeme teda očakávať, že situácia s dopravou sa ešte môže zopakovať po sviatkoch, kedy sa budú títo "výletníci" vracať späť do hlavného mesta.

Taliansky premiér má strach o Európsku úniu. Nemusela by prežiť koronavírus, tvrdí Conte
Podľa talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho sa celý projekt EÚ ocitol pod tlakom koronavírusovej krízy v ohrození. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok