Vláda prišla s nejasnými a neefektívnymi opatreniami v čase koronakrízy, tvrdí odborárka
10 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa odborárov štát v čase krízy spôsobenej koronavírusom neprispieva rovnako na všetkých zamestnancov firiem. Problémy sú aj v nepružnosti a neefektívnosti zmien, s ktorými vláda aktuálne prichádza.


Monika Uhlerová, viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ SR), v rozhovore pre týždenník Trend tvrdí, že nová vláda prišla s nejasnými opatreniami na pomoc zamestnancom v čase koronakrízy.


Pozitívne vnímam, že vláda pochopila, že najviac zraniteľní sú živnostníci, malé podniky a ich zamestnanci. Na prvý pohľad sa navrhované opatrenia zdajú byť adresné a zamerané na udržanie zamestnanosti,“ hovorí Uhlerová. Zároveň však dodáva, že prijaté opatrenia nie sú dostatočne pružné a zužujú tak okruh prijímateľov pomoci od štátu.


Uhlerová tiež v rozhovore pre Trend upozornila, že je potrebné myslieť aj na tých, ktorí už kvôli aktuálnej kríze o prácu prišli. Opatrenia podľa nej nemyslia ani na dlhodobo nezamestnaných alebo tých, ktorí pracovali načierno a peniaze dostávali takzvane na ruku.


Matovičova vláda musí do pondelka predložiť programové vyhlásenie
Vláda je podľa Ústavy SR povinná do 30 dní po svojom menovaní predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať o vyslovenie dôvery. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | SITA

V takýchto situáciách som zástancom univerzalistického prístupu v otázkach pomoci a zastrešenia sociálnou ochranou,“ dopĺňa viceprezidentka KOZ SR. Podľa nej sú totiž dôsledky sociálneho vylúčenia výrazne nákladnejšie ako samotná pomoc zo strany štátu.


Uhlerová okrem iného kritizuje aj novelu Zákonníka práce. Jeho aktuálne nastavenie podľa nej oslabuje pozíciu zamestnanca. Skracuje totiž napríklad lehoty na nariadenie čerpania dovolenky či rozvrhnutia pracovného času zo strany zamestnávateľa.


Napriek tomu, že sú tieto zmeny zavádzané v čase krízy spojenej s koronavírusom, môžu sa podľa odborárky prejaviť aj v profilovaní budúcich zmien po prekonaní pandémie.


Viceprezidentka KOZ SR sa nevyhla ani kritike návrhov zo strany premiéra Igora Matoviča, ktorý dlhodobo hovorí o možnosti „lockdownu“ Slovenska. Obáva sa totiž, že po prípadnom pristúpení k tomuto razantnému reštriktívnemu opatreniu by sa zo strát spoločnosť a ekonomika už nemuseli spamätať.


Nie len vírus, ale aj nezamestnanosť a chudoba zabíja. Vyšlo by nás to veľmi draho v každom slova zmysle,“ upozorňuje  Uhlerová.


Koaličná zmluva je čisté pokrytectvo
Koaliční poslanci môžu podľa dohody podporiť aj návrhy opozície. Musia však byť v súlade s programovým vyhlásením vlády, ako aj hodnotami koalície. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Arpád Németh