Taliansky premiér má strach o Európsku úniu. Nemusela by prežiť koronavírus, tvrdí Conte
10 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho sa celý projekt EÚ ocitol pod tlakom koronavírusovej krízy v ohrození.


Conte v rozhovore pre britský server BBC označil súčasnú krízu spôsobenú šírením koronavírusu  za najväčší test od druhej svetovej vojny. Podľa talianskeho premiéra by mala byť EÚ v aktuálnej situácii jednotná a poskytovať adekvátnu pomoc najviac zasiahnutým krajinám.


Premiér taktiež upozornil, že Taliansko sa spolu s niektorými ďalšími členskými krajinami pokúša presvedčiť ďalšie štáty, aby sa stali súčasťou takzvaného „koronavírusového zväzku“ v rámci EÚ. Takýto zväzok by umožnil napríklad spoločné zdieľanie dlhov všetkých ostatných členských štátov, ktoré doňho vstúpia.


"Skutočný test ešte len príde," varuje Orbán uprostred najväčšieho denného nárastu prípadov Covid-19 v Maďarsku
Maďarsko sa pripravuje na veľký nárast prípadov Covid-19, pričom premiér Viktor Orbán varoval, že „skutočný test“ ešte len príde. Informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Marek Molnár

Pokiaľ túto príležitosť nevyužijeme k vdýchnutiu nového života do európskeho projektu, riziko zlyhania je veľké,“ zdôraznil Conte. Európski lídri stoja podľa neho aktuálne tvárou tvár dejinám a nemôžu si dovoliť zlyhať.


Medzičasom však na pomoc Taliansku, ktoré patrí medzi krajiny s najväčším počtom nakazených novým typom koronavírusu a rovnako s najväčším počtom obetí tejto nákazy na svete, prišli na pomoc Čína, Kuba či Rusko.


Taliansky premiér sa v tejto súvislosti zastal aj ruského lídra Vladimíra Putina, ktorý bol obvinený z toho, že za pomoc Taliansku získal nejaké výhody. „Iba obyčajná zmienka o tom ma hlboko úráža. Je to urážka talianskej vlády aj Vladimíra Putina, ktorý by na výhody za túto pomoc ani nepomyslel,“ ozrejmil Conte.


Vláda prišla s nejasnými a neefektívnymi opatreniami v čase koronakrízy, tvrdí odborárka
Podľa odborárov štát v čase krízy spôsobenej koronavírusom neprispieva rovnako na všetkých zamestnancov firiem. Problémy sú aj v nepružnosti a neefektívnosti zmien, s ktorými vláda aktuálne prichádza. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok