Rusko začalo trestné stíhanie kvôli odstráneniu Konevovej sochy v Prahe
10 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal trestné stíhanie kvôli odstráneniu sochy sovietskeho maršala Ivana Koneva v Prahe, informujú Hospodářské noviny.


Podľa agentúry TASS to v piatok oznámila hovorkyňa výboru Svetlana Petrenková. Sochu sovietskeho maršala Ivana Koneva, ktorý sa podieľal na oslobodení Prahy od nacistov, ale aj na krvavom potláčaní protikomunistického povstania v Maďarsku, nechala odstrániť radnica Prahy 6 minulý piatok.

Ruská diplomacia vo štvrtok záležitosť označila za zločin, ktorý neostane bez odpovede.

Podľa Petrenkovej sa trestné konanie vedie na základe znesvätenia symbolov vojenskej slávy Ruska. Hovorkyňa výboru označila postup Prahy 6 za cynický a za porušenie záväzkov vyplývajúcich z bilaterálnych dohôd medzi Ruskou federáciou a Českou republikou.

Muž, ktorý prežil na ventilácii: Stále sa pýtam, prečo som tu a ostatní nie
Muž chorý na COVID-19 bol 5 dní na umelej pľúcnej ventilácii. Podarilo sa mu prežiť, hoci videl umierať ostatných. Príbeh zo série „Krv, pot a slzy“ uverejnil The Guardian. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


„Dokazuje to neúctu k spoločnej pamäti a histórii boja sovietskeho ľudu proti fašizmu,“ vyhlásila hovorkyňa.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu už skôr požiadal šéfa kriminálnej ústredne Alexandra Bastrykina o posúdenie trestnej zodpovednosti predstaviteľov zahraničných krajín za rozhodnutie o zrušení pamätníkov padlých sovietskych hrdinov, uvádza TASS.

Rusko podľa tlačovej agentúry RIA Novosti požiadalo o vrátenie sochy, Šojgu o to požiadal listom českého ministra obrany Ľubomíra Metnara. Hovorca českého ministerstva Jan Pejšek potvrdil, že Metnar list prijal a čoskoro na neho odpovie.

Stíhanie v Rusku umožňuje zákon, ktorý v utorok podpísal ruský prezident Vladimir Putin. Za poškodenie vojnových hrobov a pomníkov padlých hrdinov v Rusku i zahraničí hrozí podľa neho až päťročný trest odňatia slobody.

TASS pripomína, že o odstránenie Konevovej sochy v Prahe rozhodla radnica Prahy 6, na ktorej území pomník stál. Agentúra menuje starostu tohto pražského obvodu Ondreja Kolářa ako autora podnetu na odstránenie sochy.

Bronzovú sochu maršala Koneva v nadživotnej veľkosti, ktorú odhalili v Prahe v roku 1980, keď bola krajina okupovaná sovietskou armádou, bola zdrojom kontroverzie.

Trump hovorí, že mal „veľmi dobrý hovor“ s Putinom a Saudským kráľom, pričom sa OPEC+ „približuje k historickej dohode“
Americký prezident Donald Trump uviedol, že mal „veľmi dobrý rozhovor“ so svojimi ruskými a saudskoarabskými partnermi, pričom producenti ropy sa chystajú dosiahnuť dohodu o znížení produkcie. Informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Marek Molnár