AKTUALIZOVANÉ: Rakúsko zaviedlo kontrolu hraníc so Slovenskom
10 | 04 | 2020 I SITA

Výnimky platia pre tranzit cez Rakúsko, pričom sa bude musieť vodič písomne zaviazať na hraniciach, že cez krajinu iba prechádza, tiež pre takzvaných pendlerov a prepravu tovaru.


Rakúsko zaviedlo kontrolu hraníc so Slovenskom. Ako informuje Polícia SR na sociálnej sieti, kontrola bude trvať do 27.apríla, a to aj na rakúskych hraniciach s Českou republikou. Rakúska strana ich zavádza postupne dnes.

„Na územie Rakúska môžu vstupovať občania krajiny a osoby, ktoré tam majú pobyt. Pri vstupe sa musia preukázať potvrdením o negatívnom teste na Covid-19, ak ho nemajú, musia podstúpiť domácu 14-dňovú karanténu,“ uviedla polícia.

Výnimky platia pre tranzit cez Rakúsko, pričom sa bude musieť vodič písomne zaviazať na hraniciach, že cez krajinu iba prechádza, tiež pre takzvaných pendlerov a prepravu tovaru.

Odporúčanie necestovať počas sviatkov by nestačilo
Na margo argumentu Matoviča, že problém so šírením nového koronavírusu v rómskych osadách spôsobil Pellegrini tým, že od začiatku nenastavil povinnosť všetkým navrátilcom na Slovensko absolvovať karanténu v štátnych zariadeniach, Hrabko povedal, že... Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | TASR


Aktualizovavané 10.4. o 15:47 hod.

Lekárske potvrdenie o zdravotnom stave, teda negatívnom teste, nesmie byť staršie ako štyri dni a môže byť v nemeckom, anglickom, francúzskom alebo talianskom jazyku. Občania Rakúska a osoby s pobytom v Rakúsku musia podpísať prehlásenie, že absolvujú povinnú domácu 14-dňovú karanténu.

Pendleri sú povinní sa preukázať pracovnou zmluvou, bez obmedzenia vzdialenosti výkonu práce od hranice, nepotrebujú teda žiadne lekárske potvrdenie pri vstupe do Rakúska. Pri tranzite cez územie Rakúska je potrebné čestné prehlásenie, plná nádrž či dokumenty o výkladke/nákladke v cieľovej krajine.

Výnimky platia aj pre osoby idúce do Rakúska s cieľom lekárskeho vyšetrenia, tie musia mať potvrdenie a tiež pre tých, ktorí v Rakúsku podliehajú povinnému zdravotnému poisteniu.

Ministri financií eurozóny schválili 540 mld. eur na boj proti pandémii
Z takejto sumy by dokázalo Slovensko financovať výdavky štátu na vyše 33 rokov. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | SITA/AP