Po svete cestujú tri typy nového koronavírusu!
10 | 04 | 2020 I Miroslav Tóth

Vedci z univerzity v Cambridge registrujú celkom tri základné typy nového typu koronavírusu SARS-CoV-2 spôsobujúceho chorobu Covid-19. Typ A je najbližšie pôvodnému ochoreniu netopierov a vyskytuje sa najčastejšie na západnom pobreží Spojených štátov a v Austrálii.




Typ B sa z typu A čoskoro vyvinul a rozšíril v čínskom Wu-chan a je najčastejším typom v niektorých štátoch Európy ako Veľká Británia, Švajčiarsko, Nemecko alebo Belgicko. Tretí typ C mutuje hlavne v Európe a na starý kontinent sa mal dostať zo Singapuru.





Pri mapovaní šírenia nového koronavírusu sa vedci z univerzity v Cambridge na čele s Petrom Forsterom zhodli na troch základných typoch. Od decembra do marca možno podľa správy sledovať typy A, B a C, ktoré sú si však veľmi blízke a zásadné odlišnosti v rýchlosti šírenia či závažnosti ochorenia potvrdené nie sú. Niektoré typy majú ďalšie podtypy, niektorí vedci uvádzajú, že kmeňov vírusu je celkom osem. Rozdiely medzi nimi sú zanedbateľné.


Slovensko zvažuje dať pre koronavírus do karantény celé oblasti
Ako uviedol minister zdravotníctva, nezáleží na tom, či pôjde o marginalizované komunity, alebo nie. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | SITA




Za pôvodný je považovaný typ A, ktorý sa na človeka mal dostať cez netopiere a šupinavce na trhu so živými zvieratami. V Číne však údajne ešte pred Vianocami zmutoval do typu B, a v krajine je aktuálne najčastejším. To by znamenalo, že vírus stihol zmutovať ešte viac ako mesiac predtým, než Čína pristúpila k tvrdším opatreniam.


Variácia A však tým rozhodne nepovedala posledné slovo, pretože sa rozšírila do Austrálie a na západné pobrežie Spojených štátov. Teraz sú podľa vedcov typom A nakazené dve tretiny Američanov, u ktorých sa potvrdila nákaza covid-19.

Typ B trápi predovšetkým Európu. Vyvinula sa z neho aj tretí variant. Typ C zmutoval z typu B v Singapure a takisto bol rozšírený predovšetkým do Európy.

Austrália má liek na koronavírus. Do 48 hodín vraj zaberá
Preparát má zatiaľ podobu lieku proti všiam či iným parazitom. Ivermectin dokáže zničiť koronavírus do 48 hodín. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová