Irán prepúšťa „politických väzňov“ uprostred pandémie Covid-19
10 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Teherán uprostred boja s koronavírusom prepustil iránsku štátnu príslušníčku, ktorá bola politickým väzňom z Veľkej Británie. Informuje portál RT.


Aras Amiriová, iránska štátna príslušníčka a rezidentka Spojeného kráľovstva, kde pracovala v Britskej rade, bola dočasne prepustená z väzenia, kde bola zadržiavaná od roku 2018 po tom, čo jej bola uznaná vinná zo špionáže. Tento krok bude pravdepodobne súčasťou úsilia Teheránu o zastavenie šírenia nového koronavírusu vo väzeniach.

Daren Nair, riaditeľ britskej správnej rady Amnesty International, využil túto príležitosť a pripomenul svojim sledovateľom na Twitteri, že Amiriová bola „nespravodlivo uväznená“, a požadoval, aby ju iránske úrady nielen prepustili, ale „aby ju nechali prísť domov do Londýna, aby mohla byť so svojím snúbencom."



Amiriová bola zatknutá v roku 2018 počas rodinnej návštevy Iránu. Jej práca v Britskej rade údajne zahŕňala organizovanie filmových festivalov a iných kultúrnych výmen medzi oboma krajinami. Organizácia, ktorá sa označuje za „medzinárodnú organizáciu pre kultúrne vzťahy a príležitosti vzdelávania v Spojenom kráľovstve“, je v Iráne zakázaná od roku 2009.

Teherán predtým dočasne prepustil ďalšiu osobu, ktorá sa v Spojenom kráľovstve už dlho považuje za obeť nespravodlivého politického prenasledovania. Nazanin Zaghari-Ratcliffová, britsko-iránska novinárka a humanitárna pracovníčka, bola v roku 2016 odsúdená na päť rokov za obvinenie z plánovania zvrhnutia iránskej vlády.

Už vás nebaví sociálne dištancovanie? Odborníci varujú, že by to mohlo trvať aj dva roky!
Extrémne bezpečnostné opatrenia na boj proti Covid-19 vyvolávajú otázky, ako dlho to ešte potrvá. V novej štúdii sa teraz odhaduje, že sociálne dištancovanie by malo nejakým spôsobom pokračovať aj viac ako rok. Informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Marek Molnár