Vláda sa rozhodla uzavrieť päť osád na Spiši
09 | 04 | 2020 I SITA

Týka sa to mesta Krompachy, konkrétne sú tu tri lokality, v ktorých sú pozitívne testovaní a potom sa to týka dvoch blízkych obcí Bystrany a Žehra.


Vláda SR sa rozhodla v súvislosti so zastavením šírenia koronavírusu uzavrieť päť osád v okrese Spišská Nova Ves. Na brífingu po zasadnutí krízového štábu v Krompachoch o tom informovali predseda vlády SR Igor Matovič a hlavný hygienik SR Ján Mikas.

„Týka sa to mesta Krompachy, konkrétne sú tu tri lokality, v ktorých sú pozitívne testovaní a potom sa to týka dvoch blízkych obcí Bystrany a Žehra. Čiže päť lokalít, kde sú pozitívne testovaní ľudia na ochorenie COVID-19,“ uviedol predseda vlády SR Igor Matovič.

Za nakazených Rómov môže Pellegriniho vláda, tvrdí Matovič
"Ak sa na to necítil, nemusel hneď prevziať kormidlo. Možno by to dnes vyzeralo inak,“ odkázal premiérovi Peter Pellegrini. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | SITA


Ako ďalej informoval Ján Mikas, zvažovali aj možnosť dávať do karantény len osoby, u ktorých sa potvrdil tento vírus, avšak po zvážení miestnych podmienok a zvyklostí sa rozhodli pre uzatvorenie osád. „Budeme ďalej monitorovať epidemiologickú situáciu a v prípade, že by sa zhoršil stav, niekoho z týchto osád sa samozrejme zabezpečí adekvátna zdravotná starostlivosť,“ dodal Mikas.

S testovaním v marginalizovaných rómskych komunitách začali v piatok 3. apríla v obci Jarovnice v okrese Sabinov. Testovanie zabezpečujú Ozbrojené sily (OS) SR v spolupráci so štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny. Zatiaľ otestovali 33 osád, na čom pracovali štyri odberové tímy. Zostáva ešte viac ako tisíc osád. V osadách testovali len tých ľudí, ktorí prišli zo zahraničia.

Na Slovensku v utorok pribudlo 101 potvrdených prípadov koronavírusu, pričom v laboratóriách otestovali 2 042 vzoriek.

Matovič si sabotážou pichá dýku do chrbta sám
Premiér preberá Ficove maniere. Za všetko môže SMER a Pellegrini. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová