Už vás nebaví sociálne dištancovanie? Odborníci varujú, že by to mohlo trvať aj dva roky!
09 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Extrémne bezpečnostné opatrenia na boj proti Covid-19 vyvolávajú otázky, ako dlho to ešte potrvá. V novej štúdii sa teraz odhaduje, že sociálne dištancovanie by malo nejakým spôsobom pokračovať aj viac ako rok. Informuje portál RT.


Výskumníci v oblasti verejného zdravia v Toronte modelovali prenos Covid-19 v Ontáriu, aby určili, ktoré opatrenia by pomohli vyrovnať krivku šírenia vírusu. Kľúčové zameranie ich štúdie bolo zabrániť tomu, aby sa zdravotnícky systém stal ohromený zvyšujúcim sa prílevom pacientov s Covid-19 a zároveň, aby sa umožnil relatívny návrat do normálneho života.

Ich výsledky uverejnené v časopise Canadian Medical Association Journal načrtli celý rad scenárov, vrátane jedného, ​​v ktorom by sa nakazila viac ako polovica populácie, čoho výsledkom by bolo 107 000 hospitalizácií a 55 000 prípadov na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Rast cien ryže a pšenice môže ohroziť globálnu potravinovú bezpečnosť
Zvýšený panický nákup potravín v dôsledku Covid-19 viedol k cenovému rastu dvoch základných zŕn na svete, ryže a pšenice. Informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Zásahy so striktnými bezpečnostnými opatreniami, pri ktorých je vynútené fyzické dištancovanie počas 12 až 18 mesiacov, by pravdepodobne znížili mieru infekcie - ale zásadne by to tiež záviselo od toho, ako prísne by ľudia dodržiavali pravidlá.

Podľa štúdie zvýšenie a zníženie fyzického dištancovania pri monitorovaní kapacity nemocnice „predstavuje účinnejšiu a pravdepodobne prijateľnejšiu kontrolnú stratégiu“ na obmedzenie dopadu vírusu. To by znamenalo, že takéto pravidlá by sa uvoľnili a potom by sa obnovili počas novej vlny infekcií v priebehu dvoch rokov.

Pandémia Covid-19 môže spôsobiť globálny nedostatok potravín, varuje OSN
Vďaka bezpečnostným opatreniam nedostanete Covid-19, avšak nevýhodou je, že tieto kroky vás môžu pripraviť o čerstvé jedlo vrátane ovocia a zeleniny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Marek Molnár


"Fyzické dištancovanie a iné opatrenia v oblasti verejného zdravia môžu obmedziť šírenie Covid-19, ale akonáhle budú tieto opatrenia zrušené, ocitneme sa v opätovnom ohrození," uviedla vo vyhlásení hlavná autorka štúdie Ashleigh Tuiteová.

Celosvetovo bolo potvrdených viac ako 1,5 milióna prípadov Covid-19 s takmer 90 000 úmrtiami. Približne jedna tretina celosvetovej populácie je kvôli pandémii izolovaná.

Taliansky premiér Conte odmieta narážky, že Rusko malo pri pomoci vedľajší motív
Premiér Giuseppe Conte nazval akúkoľvek narážku, že Rusko malo vedľajší motív pri zasielaní pomoci v boji proti Covid-19, „urážkou talianskej vlády“, pričom varuje, že pandémia predstavuje pre EÚ existenčnú hrozbu. Informuje portál... Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Marek Molnár