Slovensko zasiahlo sucho
09 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Tohtoročná jar záhradkárom, pestovateľom ani poľnohospodárom veľmi nepraje. Po koronavíruse a mrazivých nociach už môžu mať starosti aj so závlahou. Najväčšie sucho je na Záhorí a v severných oblastiach.


Zatiaľ, čo na konci marca a na začiatku apríla sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vyskytli mimoriadne silné až extrémne mrazy, aktuálne prevláda slnečné počasie bez zrážok a mierne až extrémne suché podmienky. Predpovede naznačujú, že situácia sa nezlepší ani v najbližších dňoch.

Podľa monitoringu pôdneho sucha je relatívne nasýtenie pôdy približne na štvrtine Slovenska už pod hranicou 50 percent. Najmenej vlahy je na juhozápade. Suchom rôznej intenzity sú však zasiahnuté už viac ako dve tretiny územia. Výrazné až výnimočné pôdne sucho sa pritom týka až 20 percent rozlohy krajiny.

Prognóza vývoja sucha na najbližšie obdobie. / Zdroj: intersucho.sk


Podľa analýzy zverejnenej na stránke SHMÚintersucho.sk, nedostatok vlahy je najmä vo vrchnej vrstve pôdy. V južných okresoch niektoré porasty prestali rásť alebo ešte nevzchádzajú. V okresoch stredného a severného Slovenska sa pôda urýchlene pripravuje na siatie, aby sa zachytila aspoň nejaká vlaha potrebná pre prvotný rast obilnín.

Začínajúce sucho navyše skomplikovali vpády studeného arktického vzduchu, ktoré spôsobili zamrznutie ovocných stromov, najmä čerešní, marhúľ, broskýň a časti jabloní. Dajú sa očakávať aj ďalšie škody.

Žiadosti o priamu podporu v agrosektore je potrebné podať do 15. mája
Aplikácia IS GSAA, do ktorej žiadatelia zakresľujú svoje obhospodarované plochy, je od tohto týždňa podľa MPRV sprístupnená a plne funkčná. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | SITA


Podľa hlásení z okresov Senec a Kežmarok, suchšie počasie vyhovuje hlodavcom, čo môže takisto spôsobiť kalamitu. V severnejších okresoch registrujú zvýšené riziko požiarov a tiež problémy s ujatím sadeníc pri zalesňovacích prácach.

Na značný deficit vody poukazujú aj satelitné merania NASA prostredníctvom družice GRACE. Podľa záberov je zrejmé, že Slovensko sa nachádza v oblasti výrazného sucha.

Snímka družice GRACE zobrazujúca oblasť sucha v Európe. / Zdroj: nasagrace.unl.edu


Slovensko bude bez ovocia, väčšina stromov zamrzla
Krásne dni, ale mrazivé noci. Slovenskí ovocinári robili, čo mohli, boj s prírodou nevyhrali. Kvety ovocných stromov zničil mráz. Očakávajú slabú úrodu marhúľ, čerešní i jabĺk. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Natália Sollárová