OSN: Pandémia môže uvrhnúť do chudoby až pol miliardy ľudí!
09 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Hospodársky dopad koronavírusu by mohol zvýšiť globálnu chudobu až o pol miliardy ľudí, informuje BBC.


Toto pochmúrne varovanie pochádza z výskumu OSN o finančných a ľudských nákladoch na pandémiu. Podľa správy to bude prvýkrát za posledných desať rokov, čo sa globálna chudoba nadmerne zvýši.

Bližšie stanovisko sa zaujme budúci týždeň na kľúčovom stretnutí ministrov financií Svetovej banky, Medzinárodného menového fondu (MMF) a G20.

Výskum Organizácie Spojených národov napísali odborníci na Kingovej londýnskej univerzite (KLU) a Austrálskej národnej univerzite (ANU).

„Hospodárska kríza bude potenciálne ešte závažnejšia ako zdravotná kríza,“ uviedol Christopher Hoy z ANU.

Bulharský konzul nelegálne vyberal "Koronavírusové poplatky". Bol okamžite odvolaný!
Bulharský diplomat na veľvyslanectve v holandskom Haagu nezákonne vyberal "Koronavírusové poplatky" od návštevníkov konzulárneho oddelenia. Keď sa na jeho aktivity prišlo, bol okamžite odvolaný. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth


V správe, ktorá odhaduje nárast počtu ľudí v globálnej chudobe o 400 - 600 miliónov, sa uvádza, že potenciálny vplyv vírusu predstavuje skutočnú výzvu pre cieľ OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja, ktorým je odstránenie chudoby do roku 2030.

„Naše zistenia poukazujú na nevyhnutnosť dramatického rozšírenia sietí sociálneho zabezpečenia v rozvojových krajinách čo najskôr a vo väčšej miere, nevyhnutnosť oveľa väčšej pozornosti na vplyv pandémie v rozvojových krajinách a taktiež poukazujú na to, čo môže medzinárodné spoločenstvo urobiť, aby pomohlo bežným ľuďom,“ uviedol Andy Sumner, profesor z KLU.

Podľa výsledkov výskumu OSN by pandémia mohla uvrhnúť do chudoby až pol miliardy ľudí. Asi 40% „nových chudobných“ by sa vyskytovalo vo východnej Ázii a Tichomorí, pričom asi jedna tretina v Afrike či v južnej Ázii.

Začiatkom tohto týždňa požiadalo viac ako 100 organizácii na celom svete o odpustenie tohtoročných dlhov v rozvojových krajinách, ktoré im uvoľnili 23 miliárd eur na podporu svojich ekonomík.

Španielska ekonomika bude najviac trpieť koronavírusovou krízou
S obmedzeným fiškálnym manévrovacím priestorom sa vláda Sáncheza zúfalo snaží o pomoc zo strany EÚ Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Mário Martinka