Domácnosti a malé firmy nedostanú penále za nezaplatenie energií

Ministerstvo hospodárstva pripravuje legislatívu, vďaka ktorej sa odloží na dva mesiace uplatnenie sankcií za omeškanie pri úhrade faktúr. V žiadnom prípade sa však svojim záväzkom nikto nevyhne, upozorňuje ministerstvo.


Domácnosti či malé a stredné podniky, ktoré pre koronakrízu meškajú s úhradou faktúr za elektrinu a plyn, nebudú dočasne penalizovaní ani odpájaní. Rozhodlo o tom Ministerstvo hospodárstva SR.

„Pripravujeme príslušnú zmenu legislatívy, ktorou by sa mala už na budúci týždeň zaoberať vláda. Odkladáme na dva mesiace možnosť uplatnenia sankcií za omeškania pri úhrade faktúr. V žiadnom prípade sa však svojim záväzkom nikto nevyhne, chránime aj dodávateľov energií,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Úveroví klienti si budú môcť odložiť splátky úverov, ak o to požiadajú
Úveroví klienti si budú môcť odložiť splátky, ak o to požiadajú. Vyplýva to z parlamentom schváleného návrhu novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby... Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA


Ekonomické problémy spôsobené koronakrízou podľa štátneho tajomníka v žiadnom prípade nemôžu ohroziť spotrebiteľov pri zásobovaní energiami. Ak má teraz domácnosť napätý rozpočet, pre meškania s úhradou faktúry za elektrinu a plyn, dodávateľ ju nebude penalizovať či odpájať.

Rovnako tak malé a stredné firmy, ktorých sa súčasná kríza ekonomicky dotkla, nebudú sankcionované za prípadné omeškanie s úhradami faktúr za energie.

„Zároveň ale chceme chrániť aj dodávateľov, ktorí majú takýchto zákazníkov. Navrhované opatrenia sú iba krátkodobé, maximálne na dva mesiace,“ dodal Galek. Každému, kto nie je dotknutý krízou, ale aj tým, čo majú napriek dopadom koronavírusu dostatok finančných prostriedkov, štátny tajomník odporúča plniť si riadne a včas svoje záväzky voči dodávateľom či distribútorom energií.

Richard Sulík považuje refundáciu nájmov zatvoreným prevádzkam za prioritu
„Viem si predstaviť, že štát uhradí časť nájmov, zákonom donúti prenajímateľov znížiť nájomné o minimálne 30 % a nejaké nízke percento necháme tým nájomcom," hovorí minister hospodárstva. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | SITA


„Verím, že v čase krízy sa každý bude správať zodpovedne, ohľaduplne k svojim obchodným partnerom a nebude špekulatívne zneužívať vyhlásené výnimky,“ uviedol na margo pripravovaných opatrení Galek.

Rezort hospodárstva si v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciou uvedomuje krehkosť celého reťazca v oblasti energetiky. „Naším záujmom je opatreniami nepoškodiť ani jedného účastníka. So všetkými intenzívne rokujeme a našou snahou je, aby sme po kríze mali rovnaký počet odberateľov, dodávateľov aj distribútorov, ako pred ňou,“ dodal.

Štátny tajomník zároveň uviedol, že sa rieši aj prílev peňazí cez grantové úvery, ktoré malým a stredným firmám umožnia prefinancovať dlžné faktúry za energie, pre veľké podniky sa pripravuje systém kompenzácie. „Prioritou je udržať prevádzku firiem aj pri výpadku likvidity,“ uzavrel Galek.

Matovič si sabotážou pichá dýku do chrbta sám
Premiér preberá Ficove maniere. Za všetko môže SMER a Pellegrini. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová