Českí rodičia sa búria proti otváraniu škôl v polovici mája
09 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Už viac ako 58 tisíc ľudí v Českej republike podpísalo petíciu, ktorou žiadajú, aby školy zostali zatvorené do konca školského roka. 


Signatári sa obávajú, že nákaza koronavírusu sa bude pri skoršom návrate detí do škoslkých lavíc šíriť nielen na školách, ale aj v hromadných dopravných prostriedkoch alebo v rodinách. O petícii nespokojných rodičov informoval portál novinky.cz.

Ministerškolstva ČRRobertPlaga nedávnopripustil,žebysažiaciaštudenti mohlidoškolyvrátiťvdruhejpolovicimája. Podmienkou bolo, že na školách budú mať dostatok dezinfekcie, rúšok či teplomerov. Ak nie, majú školy otvoriť svoje brányo 14dní neskôr. Proti tomu plánu sa však zdvihla vlna kritiky.

Nosenie rúšok by podľa niektorých učiteľov aj rodičov mohlo byť nezdravé a vysilujúce, povedal predseda spolku Fóra rodičov Petr Chaluš.

Česi plánujú po Veľkej noci otvoriť ďalšie obchody
Vláda obchody nebude deliť podľa zamerania, ale podľa veľkosti plôch s prihliadnutím na to, ako sa podarí eliminovať prítomnosť osôb v prevádzkach. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | TASR


Kritikom sa nepozdáva, ako by mohli nosiť rúška tie deti, ktoré majú v škole aj spoločné stravovanie, resp. ktoré počas obeda spávajú v jednej miestnosti. Alebo, ako by bolo možné pred nákazou ochrániť učiteľov, ktorí majú väčšie zdravotné problémy, ako je cukrovka, vysoký tlak alebo astma.

Problémom rovnako sú aj univerzity a k nim prislúchajúce internáty, kde sa tiež objavila nákaza. Krízový štáb a vláda sa u našich českých susedov chystá povoliť vysokým školám budúci týždeň osobné konzultácie a skúšanie študentov v posledných ročníkoch. Univerzity to však veľmi využívať neplánujú. Výnimkou sú napríklad medici.

„Pre nás by to bolo kľúčové pri posledných ročníkoch lekárskej fakulty, kde je situácia urgentná. Nechceme týmto budúcim absolventom odďaľovať vstup do praxe. Zároveň je to fakulta, kde je distančná forma dosť komplikovaná. Nie že by sa nerobila, ale osobné konzultácie by uvítali,“ povedala Tereza Fojtová, hovorkyňa Masarykovej univerzity v Brne.

Prieskum: Viac ako polovica Slovákov sa bojí koronavírusu aj jeho dosahov
Viac ako 60 percent ľudí vo veku nad 60 rokov odpovedalo, že sa nákazy bojí. Na opačnom spektre stáli ľudia vo veku od 18 do 29 rokov, u ktorých sa bálo nákazy 41 percent opýtaných. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | TASR


O povolení skúšok a konzultácií informoval vedúci epidemiologického štábu Rastislav Maďar.„Iba jeden k jednému, aby si študenti mohli dorobiť diplom. Ide hlavne o končiace ročníky, “uviedol.

Návrh víta Univerzita Karlova v Prahe.„Vedenie by uvoľnenie v zmysle umožnenia individuálnych foriem výuky a skúšania, napríklad do kapacity piatich účastníkov a pri zachovaní všetkých platných hygienických pokynov uvítalo,“ napísala prorektorka pre študijné záležitosti Milena Králíčková.

U nás má vláda v pláne ponechať školy zatvorené až do konca školského roka.

Nové zistenie vedcov vyvoláva hrôzu. Koronavírus môže mať dosah až osem metrov
Žiaden meter či dva, ako je odporúčaná vzdialenosť pre odstup od osoby - potenciálneho šíriteľa vírusu SARS-CoV-2. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) najnovšie hovorí až o ôsmich metroch. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová