Ako Európa neprešla testom z koronavírusu
09 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Šírenie nákazy je príbehom samoľúbosti, prehnanej dôvery a nedostatku prípravy. 


Mohli to vedieť. Mali by sa pripraviť. Nepočúvali.

Začiatkom apríla zostáva Európa epicentrom koronavírusovej pandémie - jej nekontrolované prepuknutie sa stalo katastrofou. Takmer 50 000 mŕtvych. Infikovaných bolo viac ako 600 000. A devastácia nie je ani zďaleka u konca.

Najväčšie hospodárstvo na svete je ochromené. Najotvorenejšie spoločnosti na tejto planéte sú strachom zamrznuté. Cenné slobody kontinentu sú obviňované za urýchlenie šírenia najškodlivejšej nákazy ktorá postihla ľudstvo za posledných 100 rokov.

Je to kríza bez konca. A to je to, čo európski vedúci predstavitelia nedokázali predvídať.

Nepočúvali varovania, že karanténa by sa ukázala ako neúčinná. Nedbali na pozornosť odborníkov, ktorí tvrdili, že žiadna krajina nemôže bojovať proti vírusu sama, neuvedomili si, že najmodernejšie systémy zdravotnej starostlivosti na svete sú vážne ohrozené preplnením. Nepochopili, že budú potrebné drastické opatrenia, kým Taliansko - pacient nula medzi členskými krajinami EÚ - zúfalo uvalilo cestovné obmedzenia, ktoré bránia vlastným lídrom v pohybe.

"Plakala som, pretože som vedela, že tsunami je pred nami" - Agnès Buzyn, bývalá francúzska ministerka zdravotníctva

Na svete je už skoro 1.5 milióna infikovaných, najviac v Európe
Od decembra 2019, keď sa z Číny začal do sveta šíriť nový koronavírus, bolo doteraz v 192 krajinách a teritóriách potvrdených viac než 1.438.290 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | TASR


To, ako Európa opäť skončila ako vraždiace pole infekčných chorôb, ako to bolo s morom v roku 1300 a chrípkou pred sto rokmi, je menej vinou individuálneho ukazovania prstom, ale je to skôr príbehom kolektívnej samoľúbosti a nebezpečnej nadmernej sebadôvery. Politici, ktorí sa snažia zabrániť panike, sa upokojili s nečinnosťou - nezvládli vybudovať si kapacitu na rýchle testovanie alebo nezískali zásoby lekárskeho materiálu v priebehu dvoch mesiacov po výskyte vírusu v Číne.

Krajiny EÚ napriek ich prísľubu stále sa stmelujúcej únii reagovali sebecky a chaoticky, keď sa táto hrozba prejavila. Ministri zdravotníctva - štyria z nich opustili svoje posty alebo boli prepustení počas krízy - sa hašterili. Vlády uviedli Brusel do omylu, pokiaľ ide o ich pripravenosť, zhromaždili základné vybavenie a náhodne zavreli hranice, narušili obchod a zablokovali pohyb občanov.

Európska komisia, ktorá má obmedzenú právomoc v záležitostiach týkajúcich sa zdravia, pocítila nebezpečenstvo v januári, ale do marca neoznámila naliehavosť tohto problému. Vedúci predstavitelia EÚ stratili rozhodujúci týždeň, možno aj dlhšie tým, že sa  zameriavali na znovuotvorený problém migračnej krízy na tureckej hranici, a to aj napriek tomu, že kríza oveľa gigantickejších rozmerov už začala zabíjať desiatky občanov EÚ v severnom Taliansku.

Zdravotníci nasadení v boji proti Covid-19 budú mať výhody ako armádne sily, vyhlásil Putin
Ruský prezident Vladimir Putin porovnal lekárov liečiacich pacientov trpiacich koronavírusom s vojakmi na frontových líniách, pričom tiež oznámil zvýšenie ich platov až do výšky 920 eur. Informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Mimo EÚ, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty - kedysi spoľahliví vodcovia akejkoľvek reakcie na globálnu krízu - vyvolali ďalšie zmätky a nepredvídateľnosť, keďže premiér Boris Johnson sa snažil ukázať Británii, že si naplánuje svoju cestu a prezident Donald Trump prvýkrát zamietol myšlienku, že vírus predstavuje akékoľvek nebezpečenstvo a potom prekvapil EÚ tým, že jednostranne zakázal cestovanie.

Lídri trvajú na tom, že príde čas na ponaučenie, že nikto nemohol predpovedať rozsah prepuknutia choroby ani drastickú škálu potrebnej reakcie. Ale v januári, keď ešte nikto v Európe nezomrel na COVID-19, stále existovala možnosť vypočuť si varovania a pripomenúť si ponaučenia z minulých prepuknutí chorôb, vrátane erupcie MERS v roku 2015 spôsobenej ďalším smrteľným koronavírusom v Južnej Kórei. Tento vírus priniesol 186 prípadov a 38 úmrtí s odhadovanou škodou 8,5 miliardy dolárov po obmedzenej dvojtýždňovej karanténe.
Slnečné nebo, temné varovania

Mesiac pred prvou talianskou smrťou COVID-19 v Taliansku sa predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen ujala hlavnej slova na Svetovom ekonomickom fóra v Davose, aby predniesla prejav o zmene klímy a digitalizácii. Bolo 22. januára, žiarivá slnečná streda vo švajčiarskych Alpách.

Von der Leyen, ktorá ešte nie je vo funkcii ani dva mesiace, stručne opísala úsilie o ukončenie občianskej vojny v Líbyi ako príklad toho, ako chceli Európania žiť v „stabilnom susedstve“. Ale aj keď vyhlásila, že „sme sa naučili dôležitosti viac investovať do dlhodobej stability a predchádzaniu krízam,“ nepovedala ani slovo o vypuknutiu vírusu v Číne.

Európske akciové trhy opäť klesli potom, čo eurozóna nedosiahla dohodu o stimule na zvrátenie koronakrízy
Európske akciové trhy v stredu opäť klesli, keďže ministri financií eurozóny nedosiahli dohodu o dodatočnom stimule na zvrátenie hospodárskeho dopadu pandémie Covid-19. Informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Neskôr v to popoludnie vydal Richard Hatchett ( človek ktorý pôsobil ako najvyšší predstaviteľ Bieleho domu pre pandemickú pripravenosť počas prezidenta USA Baracka Obamuv ) v tom istom kongresovom sále, ostré varovanie. "Čína mala nešťastie v tom, že epidémia začala u nich ale teraz je to globálny problém," uviedol. „Toto nie je problém Číny. Toto je svetový problém.“

Hatchett pracoval alebo študoval reakcie na takmer všetky hlavné epidémie za posledné dve desaťročia - Nipah, SARS, MERS, chrípka, Ebola, Zika. V súčasnosti vedie koalíciu pre inovácie epidemickej pripravenosti (CEPI), medzinárodnú alianciu, ktorá vyvíja vakcíny proti objavujúcim sa infekčným chorobám.

V Davose v ten deň Hatchett varoval, že politickí vodcovia a verejnosť si v priebehu rokov všimli jednotlivé ohniská, ale nedokázali pochopiť tento vzorec a stále nevykonali potrebné prípravy.

V tú istú noc čínske úrady oznámili, že zamkli Wu-chan a prerušili všetky cesty do a z mesta. Večer sa v Ženeve skončilo mimoriadne zasadnutie Svetovej zdravotníckej organizácie a nasledujúci deň generálny riaditeľ agentúry Tedros Adhanom Ghebreyesus oznámil, že jeho odborníci ešte nie sú pripravení označiť koronavírus ako núdzovú situáciu pre verejné zdravie.

V Bruseli a po celej Európe bol koronavírus stále vnímaný ako vzdialená hrozba.

Dva dni po prejave Von der Leyenovej v Davose, 24. januára, Francúzsko potvrdilo tri prípady koronavírusu v Európe - dva v Paríži a jeden v Bordeaux - všetky spojené s nedávnym cestovaním do Číny. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) si bolo isté, že krajiny EÚ sú dobre pripravené na identifikáciu prípadov a liečbu pacientov.

Zdravotníci na pokraji síl! Taliansko eviduje prvé samovraždy
Talianski zdravotníci, ktorí denne bojujú proti koronavírusu v prvej línii, sú na pokraji svojich fyzických aj psychických síl. V krajine už chorobe covid-19 podľahlo viac ako sto lekárov a sestier a takmer dvanásť tisíc zdravotníkov je nakazených.... Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth


26. januára, štyri dni po tom, čo Von der Leyen a Hatchett vystúpili v Davose, pán Tom Ingelsby, riaditeľ Centra pre zdravotnú bezpečnosť Johna Hopkinsa v USA, vydal na Twitter oznámenie, ktorým vyzval svetových vodcov, aby predvídali to najhoršie.

"Celosvetoví a národní vodcovia by sa mali začať pripravovať na to, čo je potrebné urobiť, aby sa pripravila na možnosť, že nCoV (nový koronavírus) nemôže byť ovládnuteľný, aj keď sa snažíme čo najviac usilovať o udržanie vírusu v Číne aj mimo nej," Ingelsby napísal.
Pacient nula

V Európe a inde sa vedúci predstavitelia naďalej pohybovali pomaly a vírus považovali za čínsky problém. Zamerali sa viac na pomoc svojim občanom pri návrate domov, ako na prípravu na možnosť rozšírenia vírusu.

29. januára Lenarčič a komisárka EÚ pre zdravie Stella Kyriakides usporiadali tlačovú konferenciu, na ktorej oznámili, že Komisia aktivovala svoj vlastný vnútorný mechanizmus reakcie na krízy. Táto udalosť pritiahla málo pozornosti.

„Zatiaľ čo nikto nemôže povedať, že človek by bol schopný predpovedať, čo sa teraz deje, môžem povedať, že Komisia bola hore; Komisia cítila nebezpečenstvo, “uviedol Lenarčič a dodal:„ V súčasnosti sú na niektorých miestach niektorí ľudia, ktorí tvrdia, že Komisia spala a nereagovala dosť skoro a rýchlo. Nemyslím si, že je to správne. Začali sme skoro. “

V samostatnom rozhovore komisár pre zdravie Kyriakides zopakoval svoje posolstvo: „Riešime situáciu, ktorá je bezprecedentná, a kroky podniknuté v každom časovom období boli založené na dôkazoch v tom čase ... s množstvom vynikajúcich vedeckých rád. "

Ľudská aktivita zvyšuje riziko prenosu vírusov zo zvierat na človeka
Poľnohospodárska činnosť, masová výstavba či poľovanie na zvieratá viedlo k dramatickému zníženiu biodiverzity, čo zvýšilo riziko prenosu vírusov zo zvierat na ľudí. Tvrdí to nová štúdia britskej Kráľovskej spoločnosti, o ktorej v stredu napísal... Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | TASR