Žiadosti o priamu podporu v agrosektore je potrebné podať do 15. mája
08 | 04 | 2020 I SITA

Aplikácia IS GSAA, do ktorej žiadatelia zakresľujú svoje obhospodarované plochy, je od tohto týždňa podľa MPRV sprístupnená a plne funkčná.


Agrorezort zabezpečil štart kampane priamych podpôr pre rok 2020 aj počas pandémie koronavírusu. "I napriek rozsiahlym opatreniam, ktoré SR zaviedla v čase šírenia ochorenia COVID-19, bola zo strany agrorezortu prípravná fáza pre štart kampane plne zabezpečená.

Agrorezort tak tento týždeň pre žiadateľov úspešne spustil kampaň priamych podpôr na rok 2020," informoval agentúru SITA Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV). Konečný termín na podávanie žiadostí je európskou legislatívou stanovený na 15. mája príslušného roka.

Slovenskí potravinári volajú v čase pandémie po väčšom potravinovom vlastenectve
Správajme sa rovnako zodpovedne ako okolité krajiny. Navrhujeme, aby štát išiel príkladom a prioritne nakupoval slovenské agropotravinárske výrobky na priamy konzum pre organizácie verejnej a štátnej správy, hovoria potravinári. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | SITA


Aplikácia IS GSAA, do ktorej žiadatelia zakresľujú svoje obhospodarované plochy, je od tohto týždňa podľa MPRV sprístupnená a plne funkčná. V aplikácii IS GSAA pre žiadateľa nepribudli žiadne zásadné zmeny funkcionality, preto by žiadatelia z predošlých rokov nemali mať podľa MPRV žiadne neočakávané problémy so zákresom svojich plôch a s následným vyplnením zoznamov poľnohospodárskych pozemkov a zoznamom poľnohospodárskych pozemkov s oblasťou ekologického záujmu.

"Ministerstvo s veľkým potešením oznamuje slovenským poľnohospodárom, že aktualizácia LPIS pre rok 2020 bola ukončená ešte pred ostrým spustením kampane. Pre kampaň 2020 bola realizovaná na prelome kalendárnych rokov 2019/2020 cyklická obnova dielov pôdnych blokov LPIS na území východného Slovenska. Rezort pôdohospodárstva predpokladá, že zásahy do LPIS a podaných jednotných žiadostí budú vplyvom včasnej aktualizácie v roku 2020 minimalizované a vykonávané len v nevyhnutých prípadoch," pokračoval Hrežík.

Štát v apríli odpustí odvody zamestnávateľom, ktorí museli zavrieť svoje prevádzky
Minister práce oznámil, že opatrenie zamerané na poskytovanie príspevku firmám s poklesom tržieb sa rozšíri na všetkých zamestnávateľov bez obmedzenia podľa počtu zamestnancov. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | SITA


Ministerstvo spolu s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) dôrazne vyzývajú žiadateľov, aby pri komunikácii so zástupcami rezortu v maximálnej možnej miere využívali elektronickú komunikáciu. "Zamestnanci ministerstva a PPA sa budú usilovať poskytnúť nevyhnutnú elektronickú asistenciu v súvislosti s podávaním jednotnej žiadosti pre rok 2020.

Práve táto forma komunikácie prispeje k vyššej efektivite. Ministerstvo zároveň dôrazne odporúča, aby si žiadatelia svoju návštevu a podanie žiadosti na regionálnom pracovisku PPA dohodli vopred elektronicky, aby dochádzalo k minimálnemu stretávaniu sa ľudí na jednom mieste v rovnakom čase a boli tak dodržiavané nariadenia Ústredného krízového štábu SR, vydané v súvislosti s výskytom COVID-19," dodal Hrežík.

PPA nebude v žiadnom prípade vypĺňať žiadateľom žiadosti v GSAA a technická asistencia bude obmedzená na prístup k počítaču s internetom pre žiadateľov, ktorí nemajú internet, prípadne počítač k dispozícii. Na technickú asistenciu je potrebné si vopred rezervovať termín na príslušnom regionálnom pracovisku PPA.

Úveroví klienti si budú môcť odložiť splátky úverov, ak o to požiadajú
Úveroví klienti si budú môcť odložiť splátky, ak o to požiadajú. Vyplýva to z parlamentom schváleného návrhu novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby... Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA