Za poškodenie vojenských pomníkov až päť rokov väzenia. Ruský zákon má platiť aj v zahraničí
08 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Rusko bude trestať až päťročným väzením ničenie alebo poškodzovanie hrobov a pamätníkov ruským vojenským obetiam, a to ako na svojom území, tak aj v zahraničí.


Zákon podľa správy agentúry TASS podpísal prezident Vladimír Putin. Trest väzenia a pokutu až päť miliónov rubľov budú ukladať ruské súdy, informuje ČT24.


S najvyšším, teda až päťročným trestom počíta nový zákon pre osoby, ktoré poškodzujú alebo ničia pamätníky ruským obetiam druhej svetovej vojny. Zákon schválila koncom marca dolná komora ruského parlamentu a začiatkom apríla tiež Ruská federácia. Tá v Rusku plní úlohu Senátu.


Krajina je tradične veľmi citlivá na udržiavanie pomníkov ruských vojakov, ktorí padli vo svetových vojnách a iných konfliktoch, najmä v boji s hitlerovským Nemeckom v rokoch 1941-45. Dôrazné protesty v poslednej dobe Moskva adresuje najmä do Poľska a do pobaltských krajín.



Spor o sochu maršála Koneva

O udržiavanie hrobov a pamätníkov sovietskych vojakov v Českej republike ruské úrady väčšinou hovoria s uznaním. Kritiku si však vyžiadalo nedávne odstránenie sochy sovietskeho maršála Ivana Koneva na Prahe 6.


V reakcii na krok radnice extrémisti zaútočili na českú ambasádu v Moskve. Či sa na iniciátorov odstránenia sochy vzťahuje aj nový ruský zákon, nie je z úradnej správy jasné.


České ministerstvo zahraničia sa zase opakovane, a väčšinou bezvýsledne, sťažuje na zanedbávanie hrobov československých legionárov bojujúcich v Rusku na sklonku prvej svetovej vojny.


Na viacerých miestach sú hroby alebo pamätníky „bieločechov“, ako ich miestni ľudia hanlivo nazývajú, považované za útok na pamiatku padlých boľševikov. 


Lukašenko varuje, že vďaka koronavírusovej hystérii môžu mocní zmeniť svet bez vojny
„Posledný európsky diktátor“ je presvedčený, že globálni aktéri môžu pomocou koronavírusu pretvoriť svet bez vojny. Napísala TASS. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD