VAROVANIE DOPRAVCOV: Nemusia byť lieky, potraviny, drogéria ani benzín
08 | 04 | 2020 I SITA
„Podľa nám dostupných informácií nie je možné vylúčiť stav, kedy bude v dôsledku komplikácií podstatne limitované zásobovanie obyvateľstva, maloobchodu, vrátane potravín, predmetov dennej spotreby, ako aj liekov a zdravotníckeho materiálu," varuje ČESMAD.

Situácia v rámci cestnej infraštruktúry na Slovensku je po zavedení kontrol na základe uznesenia vlády podľa združenia ČESMAD Slovakia vážna. Hrozí dokonca obmedzenie zásobovania potravinami, liekmi, či zdravotníckym materiálom.

Vychádzajú pritom z kontinuálneho monitorovania vývoja na slovenských cestách. Plynulosť cestnej premávky, osobitne s prihliadnutím na nákladnú dopravu je podľa združenia výrazne obmedzená. Na možné problémy v zásobovaní potravinami už upozornila aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Kolabujúca doprava spôsobuje obrovské problémy v zásobovaní potravinami
Pokiaľ by mal tento stav trvať aj v ďalších dňoch, prísun potravín a drogérie by skolaboval úplne. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | SITA


„Podľa nám dostupných informácií nie je možné vylúčiť stav, kedy bude v dôsledku komplikácií podstatne limitované zásobovanie obyvateľstva, maloobchodu, vrátane potravín, predmetov dennej spotreby, ako aj liekov a zdravotníckeho materiálu. Uvedené riziká sa okrem iného týkajú aj plynulosti prepravy živých zvierat, krmovín, ako aj pohonných látok,“ uvádza prvý viceprezident združenia Pavol Piešťanský.

Keďže obmedzenie v podobe zákazu vychádzania od 8. do 13. apríla 2020 sa nevzťahuje okrem iného na cestu do a zo zamestnania a cestu na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti, apeluje združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia na Policajný zbor SR, aby prijal efektívne riešenia krízovej situácie na cestách, aby sa zabezpečil plynulý prechod úžitkových vozidiel, na ktoré sa obmedzenia nevzťahujú a ktoré zásobujú obyvateľstvo či maloobchod potravinami, predmetmi dennej spotreby, liekmi, zdravotníckym materiálom, prepravujú živé zvieratá či pohonné látky.

Premiér avizoval cez sviatky tisícky hliadok v uliciach
Policajný zbor môže posilniť až do 1500 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | TASR, SITA


ČESMAD Slovakia zároveň žiada Ministerstvo vnútra SR o prijatie takých organizačných, personálnych a technických opatrení, ktoré prispejú k riešeniu vzniknutej situácie na cestách, ako aj efektívnej koordinácii procesu kontroly občanov, resp. vozidiel, aby sa zabezpečil plynulý prejazd vozidiel kategórie N pri výkone podnikateľskej činnosti, na ktoré sa nevzťahuje citované uznesenie vlády SR.

Predseda vlády Igor Matovič pritom na vzniknutú situáciu reagoval prostredníctvom sociálnej siete slovami, že polícia mala robiť iba námatkové kontroly. „Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk. Napriek tomu, nehaňme ich za to. Malo by to byť už v poriadku,“ uviedol premiér.

KOLAPS DOPRAVY: Policajti sa odvolávajú na uznesenie vlády
Policajné kontroly v súvislosti s obmedzením pohybu, ktoré si na viacerých miestach vyžiadali dopravné zápchy, mali byť náhodné. Tvrdí to premiér Igor Matovič. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | TASR