Prvý slovanský pápež Ján Pavol si získal srdcia miliónov ľudí. Mal však aj odvrátenú stránku?
08 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Už 15 rokov uplynulo od smrti pápeža sv. Jána Pavla II. - muža, ktorý dokázal k cirkvi pritiahnuť davy. Na viac ako stovke stretnutí ho pre jeho charizmu, duchovno a schopnosť spájať národy počúvalo nespočetné množstvo veriacich, oslovoval najmä mladých. Niektorí však tvrdia, že bola aj autoritatívny, cítil sa neomylný a obklopoval sa zlými poradcami.


2. apríl 2005 bol tým dňom, kedy Vatikán ohlásil úmrtie hlavy cirkvi, v poradí 264. rímskeho pápeža, poľského duchovného, prvého netalianskeho pápeža od roku 1522. Ján Pavol II., rodným menom Karol Józef Wojtyła, absolvoval počas svojho pontifikátu viac ako 100 zahraničných ciest, ktoré sa stali nesmierne obľúbenými. Niektoré stretnutia boli vôbec najmasovejšie v histórii.

Katolickenoviny.sk pripomínajú, že minimálne jedna celá generácia vyrástla s týmto pápežom, s jeho príhovormi, stretnutiami a entuziazmom. Pápež mal k mladým osobitný vzťah. Svedčí o tom množstvo stretnutí a príhovorov počas skoro 27-ročného pontifikátu. Treba zdôrazniť najmä Svetové dni mládeže, ktoré založil práve Ján Pavol II. "Môžeme povedať, že organizovanie stretnutí mládeže bola skutočne prorocká intuícia."
Tri návštevy Slovenska

Neobišiel ani Slovensko. Pápež Ján Pavol II. navštívil veriacich u nás celkovo tri krát. "Napokon s pocitmi najhlbšej lásky pozdravujem teba, milovaný slovenský národ. Vzdávam vďaky Bohu za teba, že si dokázal aj v ťažkých chvíľach zachovať vernosť Kristovi a jeho Cirkvi. Povzbudzujem ťa: nikdy sa nehanbi za evanjelium! Chráň si ho vo svojom srdci ako najcennejší poklad, z ktorého môžeš čerpať svetlo a silu do každodenného života," odkázal vo svojom príhovore počas stretnutia v Bratislave-Petržalke, 14. septembra 2003, publikovanom v kniha Vlastnými slovami. To bola tretia návšteva Slovenska.

Bývalý vatikánsky kardinál bol prepustený z väzenia a zbavený obvinení za sexuálne útoky
Najvyšší austrálsky súd v utorok oslobodil bývalého vatikánskeho kardinála a pokladníka Georgea Pella, ktorý si odpykával trest za sexuálne napadnutie dvoch mladistvých chlapcov v 90. rokoch 20. storočia, informuje portál Reuters. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Prvý krát 22. apríla 1990 pápež Ján Pavol II. celebroval svätú omšu na Letisku Bratislava-Vajnory. V príhovore vyjadril presvedčenie, že dvojitá láska k Panne Márii a Petrovmu nástupcovi je vzácnym dedičstvom svätých vierozvestov Cyrila a Metoda. O päť rokov neskôr 30. júna - 3. júla pápež Ján Pavol II. navštívil viaceré mestá Slovenska - Bratislavu, Nitru, Šaštín, Košice, Prešov, Spišskú Kapitulu, Levoču, Poprad a Vysoké Tatry. Stretol sa s najvyššími predstaviteľmi SR a stovkami tisíc veriacich.
Autoritatívnosť

Plus 7 dní uvádza, že niektorí mu vyčítajú neoblomnosť a prílišnú autoritatívnosť Časopis citoval bývalého jezuitu Stanisława Obireka, ktorý v novej knihe Úzka cesta vysvetľuje, prečo odišiel od cirkvi a dotkol sa najmä citlivých tém, ako je plánované rodičovstvo.

Tvrdí, že pápež rýchlo začal „umravňovať“ teológov, ktorí s ním v tejto téme nesúhlasili. Podľa Obireka existuje zoznam osôb, ktorým pápež zakázal učiť, pretože si dovolili polemizovať na tému humanae vitae, teda ľudský život. Najvýraznejším vraj bol Hans Küng, ktorému už v roku 1979 zakázali učiť teológiu. Neskôr sa objavilo ďalšie a ďalšie meno „podozrivého“ zo šírenia kacírstva, doplnil bývalý jezuita.

„Mal som problém s tým, že autori, ktorých knihy ma najviac inšpirovali, sa náhle ocitli na čiernej listine a ich knihy boli zakázané. Na druhej strane takzvaní umiernení autori, ale bezpodmienečne verní, začali určovať štandardy teologickej korektnosti. Pre mňa to bolo znamenie, že v cirkvi sa deje čosi nedobré,“ tvrdí Obirek.
Možnosť kontrolovať ľudskú plodnosť?

Ďalej vo svojej knihe konštatoval, že ani prívrženci antikoncepcie, ku ktorým patrí aj on, si nemyslia, že najdôležitejším zámerom ľudskej sexuality je len potešenie bez akejkoľvek zodpovednosti. "Naopak zodpovedné rodičovstvo znamená možnosť kontrolovať ľudskú plodnosť. Nevidím v tom žiadny rozpor s cirkevnými tradíciami, ktoré takisto zdôrazňujú potrebu ľudskej zodpovednosti."

Obirek je bývalým jezuitom, pôsobí stále ako teológ, historik, antropológ a profesor humanistických vied. Z rádu sa rozhodol vystúpiť v roku 2005, po 30 rokoch. Ako dôvod okrem iného uviedol, že v detstve ho zneužívali dvaja kňazi.

Liek proti vírusom sa možno ukrýva na dne morí, vedci testujú nový extrakt
Vedci z Technickej univerzity Bergakademie Freiberg už niekoľko rokov skúmajú jedinečné vlastnosti huby Aplysina aerophoba, nachádzajúcej sa zvyčajne na dne teplých morí. Tým, že prirodzene vytvára antivírusové látky, môže byť účinná aj v liečbe... Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová