EÚ varuje pred globálnou dražobnou vojnou na lekárske vybavenie
08 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Najvyšší predstavitelia hovoria, že krajiny sa snažia získať potrebné zásoby na boj proti koronavírusu


Vrchný bruselský predstaviteľ varoval, že vypukne „globálny boj“ o zdravotnícke pomôcky a vybavenie, hlavne po vyhláseniach o tom ako sa antikoronavírusové zdravotnícke vybavenie náhle odklonilo do USA, píše ft.com

Janez Lenarcic, eurokomisár pre krízové riadenie EÚ, povedal, že je teraz „ťažké zariadiť riadne obstarávanie“, aby sa zabezpečilo, že kľúčové pandemické vybavenia, ako sú masky a ventilátory, sa dostali k tým, ktorí ich najviac potrebujú.

Jeho varovanie prichádza po náhlom vzostupe obvinení kupujúcich v Európe a Amerike, že pandemické dodávky tovaru z Číny, ktoré sú pre nich určené, boli zaslané do USA na poslednú chvíľu. Zatiaľ čo Washington popieral akékoľvek zapojenie, rozhovory s predstaviteľmi z iných krajín a výrobcov v Číne naznačujú chaotický trh s finančnými bitvami o nedostatočné zdroje.

"Existuje globálna bitka o osobné ochranné prostriedky a iné druhy zdravotníckych pomôcok," povedal Lenarcic novinárom v utorok v Bruseli. "Tento vírus sa rozšíril rýchlejšie a ďalej, ako ktokoľvek iný očakával, a to malo za následok nedostatok ponuky a dramatický nárast dopytu."

Pracovníci v obchode s potravinami umierajú na koronavírus
Hlavné reťazce supermarketov začínajú hlásiť svoje prvé úmrtia zamestnancov na koronavírus, čo vedie k zatváraniu obchodov a zvyšovaniu úzkosti medzi zamestnancami. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Napätie sa zvýšilo po tom, ako prezident Donald Trump minulý týždeň použil zákon, ktorý sa datuje od kórejskej vojny, aby nariadil spoločnosti 3M, poprednému výrobcovi lekárskeho zariadenia v USA, aby uprednostnil predaj americkej vláde. Tento týždeň Biely dom a 3M dosiahli dohodu o dovoze respirátorových masiek N95 zo zahraničia, čo jej umožnilo pokračovať v predaji N95 vyrábaných v USA do Kanady a Latinskej Ameriky.

Čínski výrobcovia masiek informovali o prostredí prudko rastúcich nákladov a intenzívnej konkurencii zo strany kupujúcich. Xu Xueqiong, majiteľ Anhui Tianle International, výrobcu plastových tašiek a obalov, ktorý sa vo februári preorientoval na výrobu masiek, uviedol, že ceny „vzrástli o desať až 30-násobok v závislosti od toho, koľko si kúpite“.

"Nezneužívame kupujúcich, pretože náklady na materiál a zasielanie vyskočili," uviedol. „Rozhodujeme sa, na ...základe toho koho peniaze dorazia skôr.“

Boj o vybavenie vedie k rastúcemu počtu medzinárodných nárokov a protinárokov týkajúcich sa chýbajúcich alebo nesprávne smerovaných zásielok. Minulý týždeň úrady v Berlíne obvinili USA z presmerovania zásielky respirátorov, ktoré boli vyrobené pre mestských policajtov z Bangkoku do USA.

Martin Pallgen, hovorca ministerstva vnútra, uviedol, že polícia si objednala respirátory od nemeckej obchodnej spoločnosti špecializujúcej sa na zdravotnícke potreby. Dodal však, že dodávka bola zrušená „z dôvodu americkej smernice“ a, že „nákladné lietadlo so zásielkou nebolo poslané do Nemecka, ale bolo presmerované do USA“.

Putin a Trump sa údajne dohodli o výmene Ukrajiny za Venezuelu
Štátna ruská ropná spoločnosť Rosneft, ktorá vlastnila vo Venezuelských miestnych projektoch ťažby ropy a rafinácie podiely oznámila odchod z Venezuely. Informuje Veterans Today. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Povedal, že úrady spolupracujú s políciou a obchodnou spoločnosťou, aby zhromaždili sled udalostí od okamihu, keď boli respirátory objednané až po to „čo sa presne stalo na letisku v Thajsku“. Washington poprel akékoľvek oficiálne zapojenie sa do incidentu.

Vo Francúzsku úradníci v dvoch regiónoch najviac postihnutých pandémiou vyhlásili, že zásoby, ktoré si objednali, boli odoslané do USA. Jean Rottner, lekár a tiež prezident regiónu Grand Est, uviedol, že Američania „vyberajú hotovosť na asfalte [na letisku] a za dodávky, ktoré sme si objednali, platia trikrát alebo štyrikrát toľko“.

V Amerike vznikol ďalší incident po dodaní 600 ventilátorov nakúpených od nemenovaného čínskeho dodávateľa skupinou chudobných štátov v severovýchodnej Brazílii. Tieto ventilátory náhle ukončil svoju cestu v Miami počas medzipristátia koncom minulého týždňa.

Fábio Vilas-Boas, tajomník ministerstva zdravotníctva Bahie, povedal miestnej televízii, že v USA došlo k „únosu zariadenia“, zatiaľ čo Flávio Dino, komunistický guvernér štátu Maranhão, tvrdil, že ventilátory „neprišli z dôvodu celosvetovej konfiškácie, ku ktorej došlo v USA “.

Vláda USA vyhlásila, že „nekupovala ani neblokovala žiadny zdravotnícky materiál alebo vybavenie z Číny pre Brazíliu“.

Európa sa pripravuje na zjemnenie karanténnych opatrení
Vlády v celej Európe začali s prípravami na zmiernenie karanténnych opatrení, ktoré obmedzujú šírenie pandémie koronavírusu na väčšine kontinentu. Očakáva sa, že obmedzenia, ktoré ochromili hospodárstvo, zostanú v platnosti ešte niekoľko... Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Mário Martinka