Dopravcovia nechcú platiť mýto za cesty II. a III. triedy
08 | 04 | 2020 I SITA

Spoplatnením takmer celej cestnej siete Slovenska sa podľa združenia ČESMAD Slovakia zvýši iba príjem prevádzkovateľa mýtneho systému spoločnosti SkyToll.


Prípadné spoplatnenie všetkých ciest II. a III. triedy elektronickým mýtom by výrazne zhoršilo ekonomickú situáciu nielen klasickým autodopravcom, ale aj malým živnostníkom a menším lokálnym firmám. Tvrdí to združenie ČESMAD Slovakia, ktoré by preto zavedenie takého spoplatnenia vnímalo veľmi negatívne.

Tieto cesty podľa združenia majú dĺžku takmer 14-tisíc kilometrov a spolu s dnes spoplatnenými viac ako 2 300 kilometrami infraštruktúry a zvyškom ciest I. triedy by to znamenalo fakticky spoplatnenie celej cestnej siete na Slovensku.

Sulík sa pohádal s Matovičom. „Toto je šialené a musí to skončiť “, tvrdí líder SaS o uzatvorení Slovenska
Premiér Igor Matovič presadil pred Veľkonočnými sviatkami tvrdé reštriktívne opatrenia aj napriek tomu, že Richard Sulík tieto obmedzenia kritizoval. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Nepriaznivý dopad rozšírenia spoplatnenia by sa prejavil najmä v miestnej regionálnej preprave. Doplatili by na to nielen verejnosťou vnímaní ‚klasickí‘ autodopravcovia, ale výrazne by sa zhoršila ekonomická situácia malých živnostníkov, SZČO a menších lokálnych firiem, keďže v súčasnosti má už ťažká nákladná doprava zo zákona všeobecný zákaz jazdiť po cestách III. triedy a zákaz na cestách II. triedy sa rieši dopravným značením,“ tvrdí prvý viceprezident združenia ČESMAD Slovakia Pavol Piešťanský.

Pre tie dopravné spoločnosti, ktoré sídlia mimo hlavných ciest a sú často významnými zamestnávateľmi v odľahlých regiónoch a cesty II. a III. triedy využívajú hlavne na presuny techniky do svojho sídla, by nové spoplatnenie v podstate znamenalo nepriame zdanenie polohy firmy v rámci krajiny a ďalšie sťaženie podnikania. Spoplatnenie týchto ciest by podľa ČESMAD-u pritom ešte viac zvýraznilo aj nedostatok parkovísk a odstavných plôch na Slovensku.

Slováci masívne rušili živnosti, tento rok bude ešte horší
Najviac podnikateľov ukončilo činnosť vo finančných službách, do budúcnosti sú ohrozené najmä segmenty stravovania či starostlivosti o ľudské telo. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | SITA


Združenie ČESMAD Slovakia je presvedčené, že pred diskusiou o tom, či spoplatniť takmer celú cestnú sieť na Slovensku pre nákladné vozidlá a autobusy elektronickým mýtom by mali byť poskytnuté odbornej aj bežnej verejnosti výsledky monitorovania ciest II. a III. triedy nulovou sadzbou.

„Tak by sa dalo zodpovedne posúdiť, či ďalšie spoplatnenie bude mať skutočný prínos pre cestnú infraštruktúru, alebo bude opäť iba záťažou pre ľudí, ktorí vykonávajú prepravu osôb a nákladu s vozidlami nad 3,5 tony,“ konštatuje Piešťanský.

Spoplatnením takmer celej cestnej siete Slovenska sa podľa združenia ČESMAD Slovakia zvýši iba príjem prevádzkovateľa mýtneho systému spoločnosti SkyToll a nebude to mať pozitívny vplyv na príjem pre samosprávy a následné budovanie, údržbu a opravy siete ciest II. a III. triedy.

Cestní dopravcovia zastúpení v združení ČESMAD Slovakia sú pritom v prípade spoplatnenia ciest II. a III. triedy pripravení prijať dôrazné protiopatrenia, aby zabránili ďalšej finančnej záťaži ich podnikania zo strany štátu. Bližšie ich však nekonkretizovali.

Úveroví klienti si budú môcť odložiť splátky úverov, ak o to požiadajú
Úveroví klienti si budú môcť odložiť splátky, ak o to požiadajú. Vyplýva to z parlamentom schváleného návrhu novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby... Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA