Česko-slovenským dôchodcom klesla penzia
08 | 04 | 2020 I SITA

Od aprílového výplatného termínu tak Sociálna poisťovňa vypláca vyrovnávací príplatok v novej, nižšej sume.


Sociálna poisťovňa v marci a apríli tohto roka zaslala poberateľom dôchodku z Českej republiky a súčasne zo Slovenska rozhodnutia o znížení vyrovnávacieho príplatku. Ako uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, od aprílového výplatného termínu tak Sociálna poisťovňa vypláca vyrovnávací príplatok v novej, nižšej sume.

"Vyrovnávací príplatok bol znížený po jeho prepočte, ktorý je Sociálna poisťovňa zo zákona povinná každoročného vykonať. Na tento účel musela zohľadniť sumu dôchodku vyplácanú z Českej republiky k 31. januáru 2020 po jej prepočítaní na eurá výmenným kurzom platným k 1. januáru 2020," zdôvodnil hovorca poisťovne.

Úveroví klienti si budú môcť odložiť splátky úverov, ak o to požiadajú
Úveroví klienti si budú môcť odložiť splátky, ak o to požiadajú. Vyplýva to z parlamentom schváleného návrhu novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby... Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA


Zníženie sumy vyplácaného vyrovnávacieho príplatku je však podľa Višvádera iba jedným z dôvodov, pre ktoré sa celkový dôchodkový príjem znížil. Vo výraznej miere bolo zníženie spôsobené oslabením českej koruny voči euru, keď reálna hodnota dôchodku vyplácaného z Českej republiky po prepočte aktuálnym výmenným kurzom je nižšia.

"Tento kurz Sociálna poisťovňa ani Česká správa sociálneho zabezpečenia nemôžu ovplyvniť. Sociálnej poisťovni žiadne ustanovenie právnych predpisov neumožňuje vyplácať dôchodok v inej než priznanej sume tak, aby boli odstránené prípadné rozdiely vzniknuté v dôsledku zmeny výmenného kurzu," dodal hovorca Sociálnej poisťovne.

Niektorí koaliční partneri s obmedzením pohybu počas sviatkov nesúhlasili
Veronika Remišová na koaličnej rade aj na rokovaní vlády za stranu Za ľudí navrhla, aby sa obmedzenie pohybu ľuďom neprikazovalo a nezapájala sa do toho polícia a armáda. Navrhovala len požiadať občanov o disciplínu. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | TASR