Ako to maďarskému vodcovi Viktorovi Orbánovi stále prechádza ?
08 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Má takmer diktátorské právomoci, avšak EÚ s ním nedokáže nič robiť. Aj to je demokracia.


Rovnako ako "záporák" z bondovky, Viktor Orban nemôže odolať odhaleniu svojich plánov, píše sa v komentári economist.com.


Maďarský premiér nikdy nezakrýval svoju túžbu po moci. Pred nástupom do úradu v roku 2010 zlovestne poznamenal: „Musíme vyhrať iba raz, ale ... správne.“ Verný svojim slovám, keď Orban získal dostatočne veľkú väčšinu maďarských voličov, vyraboval maďarský štát, prepísal ústavu, zbavil sa sudcov ktorí mu nevyhovovali a upravil médiá na svoj obraz,


V roku 2013 povedal jednému žurnalistovi: „V prípade krízy nepotrebujete vládne inštitúcie.“ A aj splnil čo povedal. Zákon prijatý 30. marca znamená, že Orbán môže vládnuť dekrétami ( nariadeniami ) - obchádzaním parlamentu - až do skončenia koronavírusovej krízy. Vo filmoch je "záporák" vždy po tom ako odhalí svoj plán porazený. Ale Orban stojí proti Európskej únii a nie proti Jamesovi Bondovi, takže uspeje.


Nikto nemôže povedať, že neexistovalo žiadne varovanie. Kariéra Orbána - ktorá zahŕňala všetko od protisovietskeho liberalizmu až po pravicový nacionalizmus prostredníctvom kresťanskej demokracie - sa venovala skôr akumulácii a udržiavaniu moci, než presadzovaniu princípov. Tí, ktorí ho dobre poznali, vedeli, čo má prísť. V roku 2009 Jozsef Debreczeni, autor Orbánovej kritickej biografie, varoval: „Keď bude mať ústavnú väčšinu, zmení ju ( svoju moc ) na nedobytnú pevnosť.“ Kombinácia dôkladnej stratégie, politickej prefíkanosti a trocha šťastia spôsobila, že sa táto predpoveď stala skutočnosťou.

OSN pozastavuje rozmiestnenie mierových jednotiek na celom svete kvôli Covid-19
Organizácia Spojených národov nariadila svojim vojenským a policajným silám po celom svete pozastaviť ich rozmiestnenie v snahe zmierniť šírenie smrteľného koronavírusu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Marek Molnár

Tí ktorí strávili posledné desaťročie pokusom o jeho zastavenie zákonnými prostriedkami, sú dnes viac ako dosť frustrovaní keďže nepočítali s tým, že Orbán je viac šikovný, ako si mysleli. Jeho „reformy“ majú tendenciu dosiahnuť hranu právnej prijateľnosti, ale nikdy neprechádzajú do ilegálnosti. Ak Orbán niekedy narazí na prekážku radšej sa vzdá niektorých ziskov, pričom si ponechá väčšinu z nich (Maďarský vodca má dokonca aj názov tohto zákonného valčíka: tanec páva).


Opozičné osobnosti, pozorovatelia občianskych práv a komentátori na celom svete odsúdili posledný krok ako veľký krok k diktatúre. Európska komisia sa však zatiaľ zaviazala, že ho preskúma. Táto reakcia vychádza zo skutočnosti, že právnici EU nepovažujú tento čin za očividne nesprávny. Na papieri môže maďarský parlament ukončiť výnimočný stav, ak vláda prekročí svoje právomoci alebo únosnú hranicu. V praxi by sa to pravdepodobne nestalo. Strana Fidesz - nad ktorou má takmer tri desaťročia absolútnu kontrolu - má dve tretiny kresiel v parlamente. A práve v tejto medzere medzi právnou teóriou a politickou realitou sa Orbánovi darí.


Šťastie hrá tiež istú úlohu v úspechu Orbána. Maďarsko je malá krajina. Pre úradníkov EU je zaujímavá skôr, erózia právneho štátu v Poľsku. V dôsledku toho mohol Orbán zaútočiť na inštitúcie EU, ktoré financujú jeho krajinu až do výšky 6% HDP, bez toho aby v Bruseli vyvolali negatívnu spätnú väzbu. Maďarsko stráca prioritu hlavne preto lebo lídri sú zaneprázdnení inými vecami, ako je napríklad pandémia. Orbán mal tiež šťastie na svojich súperov. V roku 2006, zatiaľ čo Orbán sedel v opozícii, bol vtedajší maďarský premiér nahraný,ako kritizuje svoju vládu. („Zrejme sme už rok a pol, dva roky klamali...“). Orbán nasledovne získal obrovskú väčšinu. Maďarské opozičné strany sa nedokázali spojiť. Keď sa im podarí kooperovať, uspejú. Opozičné strany minulý rok v Budapešti zvíťazili v miestnych voľbách.

Prečo Rakúsko-Uhorsko nemalo zámorské teritória ?
Všetci tak trochu vieme niečo o našej histórii a o našej roli v Rakúsko-Uhorsku. Takisto vieme, že František Jozef I. bol kaiser ( kráľ ) Rakúsko-Uhorska a vieme aj to, že sa rado vmiešavalo do záležitostí balkánskych krajín a nakoniec sa po prvej... Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Mário Nachtmann


Orbán nemá šťastie iba na svojich nepriateľov, má šťastie aj v spojencoch. Fidesz je stále členom silnej Európskej ľudovej strany ( EPP ), skupiny stredopravých strán v Európe, ktorá si v EÚ udržuje najvyššie pracovné pozície. Predsedníčka Komisie, Ursula von der Leyen, patrí do tej istej rodiny, rovnako ako Angela Merkelová. Pod dáždnikom strany EPP sa s Orbánom zaobchádzalo ako s neposlušným tínedžerom, namiesto toho aby sa s ním zaobchádzalo ako s s nádorom v politike Európskej Únie. (Na jednom samite vtedajší predseda Európskej komisie, Jean-Claude Juncker, ho vtipne nazval „diktátorom“.) Kreslo Fideszu bolo v EPP pozastavené v roku 2019, keď sa opovrhovanie práva Orbánom už nedalo tolerovať. EPP bola iba krok od toho aby ho zo strany vykopli. Politické vetry fúkajú v prospech Orbána. Bez pretvárky si povedzme, že Orbán nebol odstránený, pretože väčšina zo skupiny EPP si ho chcela udržať. Bola to stále zmenšujúca sa skupina liberálov, ktorá si chcela kopnúť do Orbána. Teraz ich prevyšuje nacionalistická vetva, ktorá vo všeobecnosti súhlasí s Orbáom vo veciach, ako je napríklad zatvorenie hraníc pred utečencami. Maďarský vodca v EPP nie je až taký outsider, ako sa prvýkrát javil.
Žiadny šťastný koniec

V tsunami medzinárodnej kritiky bol Orbán označený za všetko od autokrata po posledného Hitlera. Toto však neobťažuje maďarského vodcu a ani jeho prívržencov. Je to boj, ktorý chcú mať. Podľa ich názoru je blížiaca sa kríza ďalšou možnosťou, ako dokázať svojim kritikom, že sa mýlia. Zaznamenali sme negatívne argumenty ktoré kritizovali vládu Orbána za postavenie plotu a bojovanie - často doslova - s migrantmi a utečencami na maďarskej hranici počas migračnej krízy v roku 2015. Avšak odvtedy sa prijali podobné opatrenia naprieč EU ( zvyčajne však nikto fyzicky nebojuje s migrantmi ). Orbánoví nevadí, keď ho nazývajú diktátor. Pokiaľ neprekročí tú pomyselnú hranicu tyranie, môže svojich politických oponentov označovať ako hysterikov. Môže tiež zdôrazniť, že iné demokracie dávajú vláde počas mimoriadnej situácie ďalšie právomoci a takisto môže predstierať, že jeho úmysly sa nelíšia od iných krajín a, že chce iba pomôcť.

Obmedziť Orbánovú vládu bude ťažké, ale nie nemožné. „Jediným jazykom, ktorému rozumie, je sila a peniaze,“ hovorí  Andras Biro-Nagy z výskumného ústavu Policy Solutions. Brusel má malú právomoc na zastavenie Orbána, má však peniaze. Znížiť tok peňazí z EU do Orbánovej vlády by poškodilo vládnu stranu. EÚ by to mala urobiť. A po desiatich rokoch ignorovania jeho hriechov by EPP mala prestať legitimizovať vládu tyrana z Budapešti.

Pád trhu s nehnuteľnosťami bude najväčším v histórii
Obrovská hra „MONOPOLY“ končí. Realitná bublina praská. Stanové mestá sa budú množiť. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Mário Martinka