V oblasti Černobyľu je 16-krát väčšia radiácia
07 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Lesné požiare, ktoré vypukli cez víkend v zóne okolo Černobyľu, podľa úradov spôsobili prudký nárast hladiny žiarenia.


Podľa ukrajinskej agentúry pre civilnú ochranu sa plameň, ktorý sa v sobotu rozhorel v blízkosti elektrárne, rýchlo rozšíril na viac ako 20 hektárov. „V požiarnom stredisku sú zlé správy - žiarenie je nad normálnou úrovňou,“ uviedol v nedeľu príspevok na Facebooku Yegor Firsov, vedúci ekologickej inšpekčnej služby krajiny, píše newsweek.com.

V príspevku bolo zahrnuté video ukazujúce Geigerov-Müllerov detektor s údajmi naznačujúcimi, že úrovne žiarenia boli v mieste požiaru 16-krát vyššie ako je obvyklé. Firsov však poznamenal, že úrovne žiarenia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, ktoré leží asi 60 míľ na juh, sú normálne. Medzitým pohotovostná služba uviedla, že ľudia žijúci v blízkych oblastiach neboli vystavení nebezpečenstvu radiácie.

Pracovníci v obchode s potravinami umierajú na koronavírus
Hlavné reťazce supermarketov začínajú hlásiť svoje prvé úmrtia zamestnancov na koronavírus, čo vedie k zatváraniu obchodov a zvyšovaniu úzkosti medzi zamestnancami. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Napriek tomu inšpekčná služba pripustila, že zvýšenie úrovne žiarenia na niektorých miestach viedlo k určitým „ťažkostiam“ pre záchranárov, pokiaľ ide o boj proti samotnému požiaru.

Úrady vyslali okolo 90 hasičov, dve vodné lietadlá a vrtuľník, aby v sobotu bojovali s ohňom. V nedeľu ráno podľa pohotovostnej služby oheň už viditeľne nehorel. Okrem toho nedošlo k ďalšiemu zvýšeniu úrovne žiarenia vo vzduchu.

Havarijná služba tiež informovala o ďalšom menšom požiari v černobyľskej zóne počas víkendu, ktorý podľa agentúry Associated Press zaberá okolo päť hektárov. Požiare sú v lesoch v zóne Černobyľu pomerne časté. Táto zóna má zhruba tisíc metrov štvorcových a bola vytvorená v roku 1986 po najhoršej jadrovej katastrofe na svete.

Miniseriál Černobyľ ženie zvedavých turistov do Litvy, miesta nakrúcania
Televízny miniseriál Černobyľ americkej spoločnosti HBO vyvolal celosvetový záujem o tragickú haváriu v jadrovej elektrárni zo sovietskej éry na Ukrajine v roku 1986 a zvýšený tzv. jadrový turistický ruch v Litve. Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | TASR


Katastrofa nastala 26. apríla 1986 po neúspešnom teste bezpečnosti reaktora č. 4 v jadrovej elektrárni v Černobyle, čím spôsobili obrovskú explóziu, ktorá uvoľnila veľké množstvo žiarenia do životného prostredia a zamorila rozsiahlu oblasť Európy. Katastrofa prinútila desiatky tisíc ľudí, aby sa z tejto zóny presťahovali, hoci malý počet ľudí tu aj dodnes zostáva žiť.

Ostatné tri reaktory v elektrárni pokračovali v prevádzke až do nasledujúceho desaťročia, až kým v roku 2000 z dôvodu medzinárodného tlaku elektráreň definitívne neodstavili. Krátko po katastrofe postavili orgány okolo reaktora č. 4 obrovský „sarkofág“ ako dočasné opatrenie na obmedzenie šírenia žiarenia do životného prostredia.

V roku 2018 bola dokončená výstavba novej štruktúry, známej ako „nové bezpečné zadržiavanie“ alebo „nové prístrešie“, ktorá je určená na udržanie žiarenia na približne 100 rokov. Roky po nehode sa ukázalo, že za jadrovú katastrofu pravdepodobne zodpocedá kombinácia ľudskej chyby a kritickej konštrukčnej chyby v reaktore.

Boris Johnson skončil v intenzívnej starostlivosti. Jeho stav sa zhoršil
Boris Johnson bol v pondelok večer premiestnený na jednotku intenzívnej starostlivosti potom, čo sa jeho infekcia koronavírusom zhoršila, jeho počiatočné „mierne príznaky“ sa rýchlo zhoršili do vážnej zdravotnej situácie. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Mário Martinka