Pracovníci v obchode s potravinami umierajú na koronavírus
07 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Hlavné reťazce supermarketov začínajú hlásiť svoje prvé úmrtia zamestnancov na koronavírus, čo vedie k zatváraniu obchodov a zvyšovaniu úzkosti medzi zamestnancami.


Pracovník Trader Joe's v Scarsdale v New Yorku, zamestnanec v obrovskom obchode v Largo v Marylande a dvaja zamestnanci Walmartu z toho istého obchodu v Chicagu v posledných dňoch zomreli na COVID-19, píše seattletimes.com.

Viac ako 40 štátov nariadilo zatvoriť podniky z viacerých odvetví a povedalo obyvateľom, aby zostali doma, z dôvodu zabránenia šíreniu vírusu. Supermarkety však patria medzi tie, ktoré zostávajú otvorené. Tisíce zamestnancov v obchodoch s potravinami naďalej informujú o tom, že infekcie a úmrtnosť v USA naďalej stúpajú, pričom mnohí hovoria o dlhých smenách a ďalších pracovných zaťaženiach, aby udržali krok s prudkým dopytom.

Koniec Amerického impéria sa blíži (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Mnoho pracovníkov tvrdí, že nemajú dostatok ochranných pomôcok na to, aby sa mohli vysporiadať so stovkami zákazníkov denne. Desiatky zamestnancov boli v posledných týždňoch pozitívne testovaní na koronavírus.

Odborníci v odbore tvrdia, že nárast infekcií a úmrtí pracovníkov bude mať pravdepodobne značný vplyv na schopnosť obchodníkov udržať a najímať nových pracovníkov. Obchody chcú rýchlo prijať tisíce dočasných zamestnancov, napríklad Walmart, najväčší obchod s potravinami v krajine, chce nových 150 000 pracovníkov, zatiaľ čo Kroger viac ako 10 000 ľudí.

Mnohí ponúkajú navyše 2 doláre za hodinu a sľubujú masky, rukavice a dezinfekčné prostriedky na ruky. Podľa analytika Phila Lemperta však bude nájdenie pracovníkov ochotných pracovať v prvej línii za o niečo viac, ako minimálnu mzdu bude stále ťažšie.

Polícia zastrelila muža za porušenie pravidiel proti koronavírusu
Zabitý muž nemal ochrannú masku a vyhrážal sa kosou. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Mário Martinka


„Jednou z najväčších chýb, ktoré supermarkety urobili na začiatku, bolo to, že zamestnancom neumožnili nosiť masky a rukavice tak, ako chceli,“ uviedol. „Teraz už začínajú byť proaktívni, ale stále bude oveľa ťažšie najímať stovky tisíc nových pracovníkov. Začíname sa stretávať s ľuďmi, ktorí hovoria: „Zostanem radšej  nezamestnaný namiesto toho, aby som riskoval svoj život v dočasnom zamestnaní.“

Niektoré spoločnosti začali inštalovať kryty z plexiskla pri pokladniach a požadujú od zákazníkov, aby boli vo vzdialenosti 2 metre od seba. Dva najväčšie potravinové reťazce v krajine, Walmart a Kroger, začínajú kontrolovať teploty zamestnancov na začiatku každej zmeny a poskytnú pracovníkom rukavice a masky.

Dodatočné bezpečnostné opatrenia prichádzajú uprostred vlny štrajkov a petícií pracovníkov zameraných na to, aby zamestnávatelia ako Amazon, Trader Joe a služba dodávky potravín Instacart podnikli ďalšie kroky na ochranu pracovníkov.

Premiér avizoval cez sviatky tisícky hliadok v uliciach
Policajný zbor môže posilniť až do 1500 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | TASR, SITA


Analytici tvrdia, že toto úsilie si vyžaduje pozornosť, pretože pracovníci supermarketov v celej krajine začínajú vidieť, ako kolegovia chorľavejú na COVID-19. Od pondelka popoludní bolo na koronavírus pozitívnych vyše 356 000 Američanov a takmer 10 500 ľudí zomrelo.

V Illinois zamestnanci Walmartu, Phillip Thomas (48 rokov) a Wando Evans (51), pracovali v obchode v Evergreen Parku neďaleko Chicaga a zomreli koncom marca. Hovorca Walmartu k tomu povedal, že spoločnosť je „hlboko zarmútená“.

Potravinársky gigant si najal externú spoločnosť, ktorá dezinfikuje „dotykové“ oblasti, ako napríklad predný vchod, vozíky, pokladnice a kúpeľne. Začala sa tiež inštalácia "kýchacích chráničov" pri pokladni a začal sa obmedzovať počet zákazníkov, ktorí môžu nakupovať naraz.

V Marylande minulý týždeň zomrela 27-ročná Leilani Jordan, ktorá pracovala v obchode v obrovskom areáli Campus Way South v Largo. "Mami, idem do práce, pretože nikto iný nebude pomáhať starším občanom pri potravinách, " citovala svoju dcéru jej matka Zenobia Shepherdová. "Prestala pracovať, len keď už nemohla dýchať", uzavrela.

Boris Johnson skončil v intenzívnej starostlivosti. Jeho stav sa zhoršil
Boris Johnson bol v pondelok večer premiestnený na jednotku intenzívnej starostlivosti potom, čo sa jeho infekcia koronavírusom zhoršila, jeho počiatočné „mierne príznaky“ sa rýchlo zhoršili do vážnej zdravotnej situácie. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Mário Martinka