Mŕtve telá, plačúci personál a KÓD 99: Pohotovostné oddelenie v epicentre koronavírusu zvnútra
07 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Brooklyn, New York - Jedna pohotovostná miestnosť. Štyridsať minút. Šesť pacientov dostane zástavu srdca. Štyria zomrú skôr, ako sa dostanú z pohotovosti domov. Aj takto to vyzerá na oddelení pohotovosti v jednom z najväčších epicentier koronavírusu, uviedlo BBC.


Kričanie kritického „KÓDU 99“, ktorý znamená buď nevyhnutnosť okamžitej resuscitácie zdravotného pracovníka alebo resuscitácie viac ako 20 pacientov súčasne, je tu niekedy počuť až päťkrát za menej ako hodinu.

Pre personál to nie je nič nové, ale nezainteresovanému divákovi to môže pripomínať peklo.

„Sú tak chorí, že behom sekundy stratíte ich srdcový pulz,“ povedala respiračná terapeutka Julie Eason. „Hovoria s vami a o pár minút neskôr im dávate do hrdla hadicu a dúfate, že im dokážete nastaviť prístroj na dýchanie tak, aby im to skutočne pomohlo.“



Takto vyzerá pravda o tom, čo robí koronavírus státisíce ľuďom po celej planéte. Takéto situácie však veľmi nevídame, pretože pohotovostné oddelenia neprijímajú návštevy pacientov a navyše je počas karantény väčšina obyvateľov doma.

Spravodajstvo CNN bolo pozvané, aby bolo svedkom dramatických scén z pohotovostného oddelenia Fakultnej nemocnici v New Yorku. Všetci pacienti v nemocnici trpia koronavírusom. Ide o jednu z troch nemocníc v štáte, ktorej nariadil guvernér Andrew Cuomo, aby sa venovala výhradne pacientom COVID-19.

Počet ľudí prichádzajúcich na oddelenie pohotovosti je nižší ako pred pandémiou, ale pretože všetci trpia novým koronavírusom, liečba je ťažšia a úmrtnosť výrazne vyššia. Takmer 25% pacientov hospitalizovaných s týmto vírusom zomrelo.

„Nie je to nemocnica, je to miesto, kde chodia ľudia zomierať,“ uviedol Lorenzo Paladino, lekár na pohotovostnom oddelení.



V súčasnosti tu nie sú žiadne zlomené kosti ani bolesti brucha. Títo lekári vidia iba ľudí, ktorí sa snažia dýchať, pretože sa nakazili vírusom, ktorý spôsobil pandémiu na celom svete a podľa niektorých vedcov sa počet obetí bude  minimálne do júla/septembra iba zvyšovať.

Nie je čas na odpočinok. Reportéri CNN videli, ako zdravotnícky pracovník obalil telo zosnulého pacienta. Do 30 minút bolo telo preč, priestor dezinfikovaný a poskytnutý ďalšiemu pacientovi. Ďalší pacient bol kriticky chorý muž, nevedel prestať kašlať napriek kyslíkovej maske na jeho tvári.

Z takmer 400 ľudí prijatých na liečbu COVID-19 je 90% starších ako 45 rokov a 60% starších ako 65 rokov. Nie je to však iba utrpenie starých. Ich najmladším pacientom bolo batoľa vo veku troch rokov.

„Máme tu aj nejakých mladých ľudí vo veku okolo 20 rokov. Nie sú na takéto príznaky zvyknutí, zdravotníci tu často plačú, keď vidia mladých ľudí, najmä deti, ktorým už nie sme schopní pomôcť. Je to naozaj srdcervúce,“ uviedol Paladino o pacientoch hľadajúcich pomoc na pohotovosti.

„Iba sme sledovali, ako sa odohrávajú štyri KÓDY 99 súčasne a veľa obetí bolo mladých ľudí, ktorí by mali celý život pred sebou. Nemalo by sa im to diať,“ dodal lekár.

V Spojených štátoch stúpa úmrtnosť na koronavírus. Krajina má tretí najväčší počet mŕtvych na svete
USA, v ktorých počet úmrtí spôsobených koronavírusom takmer presiahol hranicu 10-tisíc, majú už tretí najvyšší počet mŕtvych na svete. Zdravotníctvo v krajine pre nedostatok lôžok a pľúcnych ventilátorov kolabuje. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Lekári, zdravotné sestry či respirační terapeuti sa snažia udržať „chladnú hlavu“, keď bojujú o záchranu svojich pacientov. „Takto to vyzeralo aj pred pandémiou, akurát za iných okolností,“ poukázala Dr. Cynthia Bensonová, ktorá pracuje s Paladinom na oddelení pohotovosti.

Na situáciu, ako je táto, však zvyknutí úplne nie sú. Frekvencia ľudí, ktorých treba napájať na dýchacie prístroje, počet KÓDOV 99, ako aj počet pacientov, ktorí sa nevedia nadýchnuť, pacientov, ktorým sa už nedá pomôcť, pretože COVID-19 zasiahol ich imunitný systém či pľúca rýchlo a nekompromisne.

„Viete, keď máte KÓD a tí ľudia tam zomierajú, neskôr sa zamýšľate, či ste urobili všetko, čo ste mohli,“ priznala Bensonová. „Myslím si, že je emocionálne ťažké pripraviť sa na takú úroveň choroby a utrpenia alebo na mieru úmrtnosti v takom krátkom čase. Nemyslím si, že na to je niekto z nás dobre pripravený.“

Na tomto oddelení zomrelo 94 ľudí na komplikácie súvisiace s COVID-19 a to od pandémie zasiahnutej pred tromi týždňami.

Utečenecké návaly, politické otrasy a revolúcia. Politológ opísal možné následky pandémie
Uznávaný politológ Fareed Zakaria opísal pre Washington Post predpoveď dopadu pandémie koronavírusu. Obáva sa, že sa nachádzame na začiatku série stupňujúcej sa globálnej krízy, informuje portál Eurosprávy. Politológ očakáva politické otrasy,... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


„Myslím, že najťažšia časť v oblasti ošetrovateľstva je, že sa vždy snažíme ľudí povzbudzovať a vravieť im, že to zvládnu, aj keď vieme, že to nemusí byť úplná pravda a do pár chvíľ môžu prísť o život,“ uviedla pre CNN Cheryl Rolstonová, registrovaná zdravotná sestra a riaditeľka pohotovostného oddelenia. „Musíme byť pripravení na obrovské množstvo úmrtí, ktoré budeme mať.“

Rolstonová tvrdí, že je pre ňu ťažké pozerať sa na trpiacich pacientov bez blízkych a rodiny pri ich lôžku. „Nedávno som mala na telefóne syna jedného z pacientov, ktorý vravel, že jeho otec má 80 rokov a bolo mu jasné, že tu umrie. Povedal, že je smutný, lebo jeho otec zomiera úplne sám.“

Scéna podobná vojnovej zóne na oddelení pohotovosti v 8-poschodovej štátnej nemocnici v brooklynskej štvrti East Flatbush sa razantne líši od vonkajšieho sveta, ktorý momentálne podlieha príkazom „zostať doma“.

„Jazdíte po New York Avenue alebo Nostrand Avenue, najfrekventovanejšie ulice New Yorku, ale teraz sú to také tiché ulice," uviedol Dr. Robert Gore, lekár pohotovostnej medicíny. „Ale potom prídete do práce sem na oddelenie pohotovosti a počujete iba plač, krik a KÓDY. Naozaj to tu pripomína katastrofický film.“



Táto nemocnica má viac ako 2 000 zamestnancov, ktorí sa starajú o pacientov na 225 lôžkach. Na zvládnutie očakávaného návalu pacientov bude nemocnica musieť pripraviť ďalšiu miestnosť pre pacientov v nemocničnej kaviarni, do ktorej sa zmestí približne 50 ďalších lôžok.

Stany rozložené na parkoviskách okolo nemocnice sú už zariadené ako podtlakové priestory, čo je sterilizačná technika, ktorá zabraňuje šíreniu vírusu vo vzduchu. Záporný tlak v miestnosti je izolácia používaná v nemocniciach a lekárskych centrách, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii z miestnosti do miestnosti.



Stany okolo nemocnice pripomínajú skôr vojenskú základňu vo vojnovej zóne, ale sú uprostred susedstva, obklopené mrakodrapmi a bytovkami vzdialenými len pár metrov.

Zdravotnícky personál na tomto oddelení má rovnaké odhodlanie, hoci s malými vedomosťami o tomto novom druhu koronavírusu a veľká časť liečby je iba pokusom, do ktorého lekári vkladajú všetku svoju nádej pri zachraňovaní tisícok životov.

Prečo na koronavírus zomiera tak málo Nemcov? Odborníci sú zmätení
Zatiaľ čo sa krajiny na celom svete snažia vysporiadať so smrťou, panikou, obmedzeniami a s vyťaženou ekonomikou spôsobenou pandémiou koronavírusu, v Nemecku to vyzerá celkom inak, informuje NBC. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Timotej Dudka