Žiaci a študenti na konci roka „neprepadnú“, uviedla riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu
06 | 04 | 2020 I SITA

 Koncoročné výsledky aktuálneho školského roku žiakov základných a stredných škôl nemôžu byť „nedostatočné“ či „neuspokojivé“.


Uviedla to dnes na tlačovej konferencii nová riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) Miroslava Hapalová. Žiadny žiak by tak teoreticky nemal „prepadnúť“. Hapalovú dnes predstavil minister školstva vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Na svojom poste nahradila Ľudovíta Hajduka, ktorý zastával svoj od roku 2016.

Žiaci by mali ukončiť štúdium v riadnom termíne, teda 30. júna, a nastúpiť do škôl znova v septembri. Na základných školách sa zastavuje od dnešného dňa klasifikácia, teda známkovanie. Ak žiakov hodnotili, výsledné známky by podľa Hapalovej učitelia pri záverečnom hodnotení nemali brať do úvahy.

Poslanci strany Smer-SD zajtra napadnú zákon o získavaní dát o nositeľoch koronavírusu na Ústavnom súde SR
Poslanci Smeru - sociálna demokracia (Smer-SD) zajtra 7. apríla podajú návrh na začatie konania pred Ústavným súdom SR o zákone, ktorý umožňuje štátu získavať údaje od mobilných operátorov o občanoch nakazených koronavírusom. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | SITA


„Hlavným princípom hodnotenia v čase prerušeného vyučovania je, aby bola zaručená spravodlivosť žiakov pri hodnotení a rešpektované vlastné domáce podmienky na prípravu,“ uviedla Hapalová. Vysvetlila, že nie všetci žiaci majú prístup k internetu a rovnakú podporu rodičov.

V tomto školskom roku nebude možné prepadnúť. Žiaci by sa nemali klasifikovať známkou nedostatočná či dosiahol neuspokojivé výsledky. Nebude sa to týkať žiakov druhého stupňa či stredoškolákov, ktorí si nebudú plniť zadania. V tomto prípade odporúčajú, aby to riešili rady škôl, ktoré určia, či žiak podstúpi komisionálne skúšky.

Koronavírus sa potvrdil už aj vo vode. Netreba však robiť paniku
Nielen kontakt medzi ľuďmi, vzduch či rôzne povrchy sú živnou pôdou pre šírenie koronavírusu. Najnovšie sa jeho prítomnosť potvrdila aj vo vode a odpadovej vode. Odborníci však upozorňujú, že v tomto prostredí je nestabilný. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Učiteľom odporúčajú dávať žiakom slovnú spätnú väzbu. Tá by mala byť konštruktívna a motivujúca. Školy si však budú môcť vybrať, či študentov budú hodnotiť slovne, známkami alebo kombináciou oboch spôsobov. Výnimku tvoria prvé ročníky na základných školách, kde učitelia môžu hodnotiť len slovne. V prípade stredných škôl je možná klasifikácia. Známky však nemôžu byť znížené z objektívnych príčin. Neodporúčajú hodnotiť žiakov základných a stredných škôl na základe testov a písomných skúšok a písomných kontrolných prác.

Gröhling podotkol, že vnímajú problémy zo strany učiteľov a rodičov v súvislosti so súčasným fungovaním vyučovania na diaľku. Vyzýva školy, aby s rodičmi komunikovali, aby navzájom k sebe boli zhovievaví. Dodal, že situácia je rovnako náročná aj pre učiteľov, aj pre rodičov.

Zamestnávateľ môže od soboty nariadiť zamestnancovi prácu z jeho domácnosti
Zamestnávateľ môže od soboty nariadiť zamestnancovi tzv. home office v jeho domácnosti. V sobotu 4. apríla totiž nadobudla účinnosť novela Zákonníka práce, ktorou sa zavádzajú nové pravidlá práce z domu. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | SITA