Veľkú noc prežijeme pod dohľadom vojakov a policajtov. A ešte s blackoutom v hlavách
06 | 04 | 2020 I Aneta Leitmanová

Opäť sme sa od premiéra Matoviča dozvedeli zmäť nesúrodých informácií.


Šesť dní takmer úplného zákazu vychádzania, priam domáceho väzenia. To je Matovičove hlavné posolstvo, ale doplnené o viaceré výnimky, ako napríklad starostlivosť o príbuzných, nákupy či cestovanie do práce. Ale ako by to mohlo byť sa máme dozvedieť až v pondelok.

A tu je práve ten problém. Nespochybňujeme potrebu informovania, ale ak v kombinácii s menovanými výnimkami zaznie hrozba, že dodržiavanie obmedzenia „voľného pohybu osôb“ budú kontrolovať policajti a vojaci, už to nie je informovanosť, už je to šírenie strachu.

Muž v Rusku zastrelil päť mladých ľudí, lebo sa hlučne rozprávali pod jeho oknom
Ruská polícia zatkla muža, ktorý v noci na nedeľu z balkóna svojho bytu zastrelil piatich ľudí, lebo ho vyrušovali hlasným rozhovorom na ulici. Obeťami sú štyria mladíci a jedna mladá žena. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | TASR


Policajtovi či vojakovi bude totiž veľmi obtiažne dokazovať, že idete práve na nákup alebo sa idete postarať o príbuzného. Ako to chcú silové zložky kontrolovať? Iste, ak pôjdete s veľkonočným korbáčom a v radostnej nálade na Veľkonočný pondelok po ulici, tak vás namiesto šibačky poženú pendrekmi, alebo hrotom bajonetu. Ale toto majú byť sviatky jari? Najväčší kresťanský sviatok roka?

A ako to má byť s tým voľným pohybom v prírode? Nuž podľa exministerky zdravotníctva Andrei Kalavskej by mala ísť do prírody len jedna rodine a je potrebné, aby sa viaceré rodiny nestretávali. Budú tak na prechádzkových trasách semafory? Alebo kruhové objazdy? Vojaci, ktorí vždy pustia na chodníček práve tú jednu rodinu? Možno nainštalujú dynamické riadenie dopravy tak, ako to je na veľkých parkoviskách, aby ste videli kde je ešte voľné.

Vo Veľkej Británii dočasne prepustia štyritisíc väzňov
Opatrenie súvisí s bojom proti šíreniu koronavírusu. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | SITA/AP


To všetko sú otázky, ktoré ostali nezodpovedané. Opäť pripomeňme, že detaily majú byť známe v pondelok, ale naozaj bolo potrebné poskytnúť takúto zmäť nesúrodých informácií, kým nie sú konkrétne?

Halvný denník už priniesol v
Matovič to s bičovaním emócií a svojim marketingom už preháňa
Jeden deň blackout, druhý deň lockout, tretí deň vyhrážky, že zúfalá situácia potrvá ešte rok. To je „realita“, ktorou nás každý deň zásobuje novopečený premiér. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová
, že nie je dobré sa nechať bičovať premiérovými nejasnými správami. Na nedeľnej tlačovej besede to opäť predviedol. Ak to takto bude pokračovať, najbližšie možno dostaneme všetci z ďalšej Matovičovej tlačovky v hlavách ten jeho sľubovaný „blackout“ a vypneme jeho.