V Spojených štátoch stúpa úmrtnosť na koronavírus. Krajina má tretí najväčší počet mŕtvych na svete
06 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

USA, v ktorých počet úmrtí spôsobených koronavírusom takmer presiahol hranicu 10-tisíc, majú už tretí najvyšší počet mŕtvych na svete. Zdravotníctvo v krajine pre nedostatok lôžok a pľúcnych ventilátorov kolabuje.


Spojené štáty, v ktorých je aktuálne takmer 340-tisíc nakazených vírusom COVID-19, sa v počte mŕtvych doťahujú na Taliansko a Španielsko. V priebehu uplynulého týždňa zároveň zaznamenali najviac úmrtí od začiatku krízy.


Stále platí, že najviac mŕtvych, vyše 3-tisíc, zaznamenal New York. Podľa agentúry Reuters vykazujú znepokojivé štatistiky úmrtí aj štáty New Jersey, Connecticut či mesto Detroit.


Jednotlivé štáty pritom zápasia najmä s nedostatkom vybavenia nemocníc. V zdravotníckych zariadeniach po celých Spojených štátoch zaznamenali odborníci najmä nedostatočný počet lôžok, pľúcnych ventilátorov či ochranných pomôcok.


Medzi ďalšie faktory, ktoré spôsobujú krízový stav a úmrtia veľkého počtu ľudí v Spojených štátoch, patrí podľa Reuters aj nedostatok testov na koronavírus, či chaotické a nekonzistentné nariadenia zo strany federálnych či miestnych orgánov.


Pre krajinu však existujú aj pozitívnejšie správy. Podľa posledného modelu Washingtonskej univerzity, v prípade pozitívneho scenára vývoja nákazy, zomrie do 4. augusta takmer 82-tisíc ľudí. Model teda počíta s poklesom úmrtí o približne 12-tisíc  v porovnaní s poslednými číslami.


Prezidentka víta odporúčania týkajúce sa limitovania pohybu občanov počas sviatkov
Podľa Zuzany Čaputovej môže ísť Slovensko príkladom viacerým krajinám. Napriek tomu je však podľa nej správne, aby boli opatrenia počas Veľkej noci sprísnené. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | SITA