Ropa klesla o 6% potom, čo sa Trump vyhrážal clami, ak Saudská Arábia a Rusko nedospejú k dohode
06 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump prisľúbil uvaliť na dovážanú ropu „veľmi vysoké clá“, pokiaľ Saudská Arábia a Rusko nedospejú k dohode, aby zvýšili ceny ropy. Informuje portál RT.


Brent aj WTI sa pri otvorení ázijských trhov znížili o viac ako deväť percent, potom sa vrátili späť na približne 32,6 USD a 26,6 USD za barel. Pokles nastal potom, čo Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenskí partneri náhle odložili svoje mimoriadne zasadnutie až do štvrtka, zjavne z dôvodu pretrvávajúcich nezhôd medzi Saudskou Arábiou a Ruskom.

Hrubá ropa minulý týždeň prudko vzrástla po Trumpovom oznámení, že hrozí organizácii OPEC+ aby znížili celosvetovú produkciu ropy o 10 až 15 miliónov barelov.

Saudská Arábia popiera, že sa snaží „zbaviť“ USA a presunula vinu za nedostatok ropy na Rusko
Saudská Arábia po zvýšení svojej produkcie ropy na historické hodnoty poprela, že sa snaží „zbaviť“ amerických producentov bridlicovej ropy A. Vyhlásenie prišlo potom, čo ruský prezident Vladimir Putin obvinil Rijád z agresívneho zamerania sa na... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Avšak vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že očakáva spoluprácu všetkých výrobcov ropy, spochybnilo vyhliadky dohody. Zároveň neformálne poznamenal, že odstúpenie Saudskej Arábie od dohody malo zjavne za cieľ zbaviť sa amerických výrobcov bridlíc.

Trump, ktorý naznačil, že nie je ochotný podieľať sa na spoločnom úsilí pri stabilizácii trhu tým, že zníži výrobu ropy v USA, ponúkol v nedeľu večer ďalšiu verbálnu intervenciu, pričom hrozí, že uloží „veľmi vysoké clá“ na dovozy ropy do USA, ak sa cena ropy nezmení.

Ukazovanie prstom nezastaví koronavírus, vyhlásil bývalý generálny tajomník OSN
Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun skritizoval vodcov vo Washingtone a Londýne za „ukazovanie prstami“ na Čínu počas pandémie Covid-19 a dodal, že „ani jedna krajina“ nie je schopná bojovať proti vírusu sama. Informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Marek Molnár