Írsky premiér sa opäť stal lekárom, aby pomohol v boji proti pandémii koronavírusu
06 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Írsky premiér Leo Varadkar bude pracovať jeden deň v týždni ako lekár, aby pomohol v boji proti koronavírusu po reaktivácii jeho lekárskych údajov, informuje portál TheGuardian.


Varadkar ponúkol svoje služby výkonného pracovníka v zdravotníctve Írskym zdravotným službám (HSE) v oblastiach, ktoré patria do jeho kompetencie, uviedol v nedeľu hovorca jeho kancelárie. „Doktor Varadkar sa minulý mesiac vrátil do lekárskeho registra,“ uviedol hovorca.

„Svoje služby poskytuje HSE na jedno sedenie týždenne v oblastiach, ktoré spadajú do rozsahu jeho praxe. Mnoho z jeho rodiny a priateľov pracuje v zdravotníctve, tak sa rozhodol prispieť pomocnou rukou.“

41-ročný Varadkar pracoval v Dubline ako pomocný lekár a v roku 2010 bol kvalifikovaný ako praktický lekár. Po ukončení medicíny sa stal politikom na plný úväzok a neskôr premierom.

Britský premiér Boris Johnson hospitalizovaný
Predseda vlády Boris Johnson bol prevezený do nemocnice, čím Spojené kráľovstvo utrpelo vážnu ranu práve v čase keď sa krajina pripravuje na najhoršiu krízu koronavírusu. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Minulý mesiac sa HSE obrátila na všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorí už nepracovali vo verejnom zdravotníctve, aby sa zaregistrovali. Odpovedali tisíce zdravotných sestier, lekárov, študentov medicíny a ďalších, niektorí sa vrátili z dôchodku, iní zo zahraničia.

Varadkarov otec Ashok, indický prisťahovalec, bol praktický lekár a jeho matka Miriam bola zdravotnou sestrou. Jeho partner Matthew Barrett je kardiológ.

Za opatrenia počas zdravotnej krízy získal pochvalu z celého politického spektra. Írsko prijalo včasné obmedzenia a zdá sa, že sa vyvarovalo väčším následkom pandémie, aj keď sa očakáva, že sa tento týždeň počet prípadov zvýši.

Rakúsko otvorí malé podniky v polovici apríla
Malé obchody a trhy v Rakúsku by sa mohli otvoriť za istých podmienok budúci týždeň, hoci prísne obmedzenia stále zostanú platné, uviedol kancelár krajiny, zatiaľ čo ďalšie podniky by sa mohli riadiť budúci mesiac. Informuje portál... Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Marek Molnár