Britský premiér Boris Johnson hospitalizovaný
06 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Predseda vlády Boris Johnson bol prevezený do nemocnice, čím Spojené kráľovstvo utrpelo vážnu ranu práve v čase keď sa krajina pripravuje na najhoršiu krízu koronavírusu.


Takmer 5 000 ľudí zomrelo na Covid-19 v Spojenom kráľovstve a podľa vládnych poradcov a vedeckých odborníkov vrchol choroby pravdepodobne zasiahne krajinu v priebehu ďalších 7 až 10 dní. V nedeľu v noci vystúpila kráľovná Alžbeta II v národnej televízií, kde vyzvala k jednote a pripomenula ducha vojnových opatrení, aby porazili pandémiu, píše bloomberg.com

Zatiaľ čo Johnson (55 rokov) zostáva technicky na čele vlády, podľa oficiálneho predstaviteľa pravdepodobne nebude môcť predsedať kritickým denným stretnutiam a ani nebude môcť koordinovať reakcie vlády. Zodpovednosť sa tým dostane do rúk ministra zahraničných vecí Dominika Raaba, ktorý je Johnsonovým de facto zástupcom.

Premiérova choroba bola spočiatku opísaná ako mierna a nie je zrejmé či sa zhoršuje. Lekár mu odporučil, aby bol prijatý do nemocnice na „preventívne“ testy, pretože príznaky, vrátane horúčky, sú u neho stále prítomné.
Pod tlakom

Na rozdiel od ostatných krajín, Spojené kráľovstvo nevykonalo rozsiahle testovanie s cieľom zhromaždiť spoľahlivé údaje o infekciách, namiesto toho radilo každému, kto má príznaky v podobe kašľa alebo horúčky, aby sa doma izoloval.

Veľkú noc prežijeme pod dohľadom vojakov a policajtov. A ešte s blackoutom v hlavách
Opäť sme sa od premiéra Matoviča dozvedeli zmäť nesúrodých informácií. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová


Lekárski odborníci vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie a niektorí z konzervatívcov spochybnili vládne výsledky testovania. Premiér bol už kritizovaný za to, že príliš dlho váhal s nariadením na obmedzenie socializácie.

Polícia dostala rozsiahle právomoci na presadzovanie pravidiel, zatiaľ čo vláda v nedeľu vyhlásila, že prepustí až 4 000 väzňov s nízkymi trestami z väzenia v Anglicku a vo Walese, aby obmedzila šírenie vírusu.
Varovanie verejnosti

Minister zdravotníctva Matt Hancock kritizoval to, čo opísal ako „menšinu“ ľudí, ktorí ignorujú pravidlá sociálneho dištancovania. Miesto toho sa opaľujú alebo zhromažďujú v parkoch a uviedol, že vláda by v prípade potreby neváhala zakázať všetky vonkajšie aktivity.

„Nechcem to urobiť, samozrejme, nechcem, ale už sme preukázali, že sme pripravení podniknúť kroky, ktoré sú potrebné na to, aby sme tento vírus dostali pod kontrolu,“ povedal Hancock. "Nenechajme to menšinou pokaziť pre všetkých." Neskôr dodal, že prísnejšie opatrenia nie sú „bezprostredné“.

V Škótsku rezortná lekárka Catherine Calderwoodová rezignovala po tom, čo navštívila svoj druhý dom vzdialený 72 kilometrov od Edinburghu, čím porušila svoje vlastné pokyny.

Dá sa teda povedať, že došlo k vnútorným rozporom v taktike vlády Spojeného kráľovstva. Úradníci z Johnsonovej kancelárie sa minulý týždeň stretli s kolegami z ministerstva zdravotníctva aby prejednali, či by sa vláda mala zaviazať k cieľu vykonať do konca apríla 100 000 testov denne.

Hancock, napriek námietkam, napokon súhlasil s týmto plánom vyhlásila osoba, ktorá je s touto záležitosťou oboznámená a hovorila pod podmienkou anonymity.

Taiwan obvinil Svetovú zdravotnícku organizáciu, že pri koronavíruse zlyhala
Taiwan obvinil Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) z toho, že nevydala včasné varovanie o prenose koronavírusu medzi ľuďmi, čím spomalila globálnu reakciu na pandémiu. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Mário Martinka