Vodiči, pozor! Od prvého apríla treba jazdiť podľa nových pravidiel
05 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Popri správach o šírení koronavírusu zrejme málokto registruje legislatívne zmeny na našich cestách. Od 1. apríla majú vodiči povinnosť striedavého radenia,  za jeho porušenie hrozí aj odobratie vodičského preukazu. Pribudla aj povinnosť vytvárania tzv. záchranárskej uličky, informuje autobild.pluska.sk.




Slovenský cestný zákon sa menil ešte minulý rok, no niektoré zmeny vstupujú do platnosti až teraz. Vodičov sa týkajú dve nové povinnosti. Striedavé radenie muselo byť prikázané špeciálnou značkou C30. Po novom nebude potrebná, pričom dodržiavať striedavé radenie je povinnosťou všetkých vodičov a všade, kde to situácia vyžaduje. Odpadá taktiež výnimka týkajúca sa prekážky na ceste.


Keďže ide o celosvetovú záležitosť, vyhovárať sa na nevedomosť či nepozornosť nebude možné.


Bývalý šéf policajtov J. Spišiak sa vracia na scénu ako poradca ministra vnútra
Nedávno menovaný minister vnútra Roman Mikulec si za svojho poradcu vybral bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka. Je to jeho známy, posledných sedem rokov boli kolegovia v Slovnafte. Správu priniesol portál aktuality.sk. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová




Vodiči sa podľa nových pravidiel musia navzájom striedavo púšťať i v prípade bežných zbiehajúcich sa pruhov. Bez ohľadu na konkrétnu cestu či zvislé dopravné značenie. Za porušenie pravidiel hrozí nielen pokuta do výšky 300 eur, ale tiež odobratie vodičského preukazu až na dva roky.


Druhou zásadou je povinnosť vytvárania tzv. záchranárskej uličky. Pri vzniku kolóny sa musia vodiči zaradiť tak, aby medzi nimi vznikol núdzový jazdný pruh s minimálnou šírkou 3 metre. Ten má slúžiť sanitkám, hasičom a polícii.

Treba ešte pripomenúť, že legislatívne zmeny sa týkajú najmä diaľnic, ale tiež smerovo rozdelených ciest mimo obce. Šoféri môžu pomôcť ušetriť cenné sekundy napríklad pri prejazde záchranárov. Za ignorovanie nariadenia hrozí pokuta 99 eur. V prípade zneužitia uličky treba rátať s trikrát vyššou sankciou.

Úžasný objav vo Washingtone. V krypte katedrály našli 5000 respirátorov
Respirátory, ktoré cirkev pred desiatimi rokmi uložila v útrobách Národnej katedrály vo Washingtone, sú v dnešnej dobe pandémie akoby znova nájdený poklad. Pôvodne boli určené pre pacientov v prípade šírenia vtáčej chrípky, no zostali nevyužité.... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová