Vedci chcú skúsiť liečbu koronavírusu pomocou infúzie kmeňových buniek
05 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Vedci, ktorým sa podarilo prvýkrát naklonovať cicavca, vedú diskusie s vládou o možnej liečbe pacientov infikovaných COVID-19, ktorí využívajú imunitné bunky mladých a zdravých darcov krvi, informuje Independent.


Vedci z TC Biopharm, spoločnosti pre klinický vývoj založený na bunkovej terapii, už predtým liečili pacientov s rakovinou pomocou infúzie kmeňových buniek zvyšujúcich imunitu. Teraz pevne dúfajú, že rovnaká liečba bude pôsobiť proti koronavírusu.

Dr. Brian Kelly, vedúci lekár a strategický poradca spoločnosti TC Biopharm, uviedol: „Jednou z hlavných výziev boja proti vírusovým infekciám je vyvinúť niečo, čo bude útočiť výhradne na škodlivé bunky a zároveň nepoškodí tie zdravé.”

Mexické pivo Corona zatiaľ nevaria, produkcia tequily nezastane
Mexickí výrobcovia tequily plánujú pokračovať v produkcii tohto tradičného alkoholického nápoja napriek reštrikciám, ktoré začali platiť v Mexiku v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Informovala o tom v sobotu agentúra... Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | TASR


„Riešenie, s ktorým prichádzame, sme vyvinuli, keď sme podrobne preskúmali prirodzenú obranyschopnosť tela proti vírusovej infekcii. U pacientov, ktorí úspešne bojovali proti vírusovej infekcii, sme spozorovali, akým spôsobom rozšírili svoj vlastný imunitný systém, čo nám pomohlo objasniť, ako zabrániť infekcii, aby nakazila zdravé bunky v tele.”

Rozhovory s vládou o vyskúšaní terapie a jej sprístupnení v štátnych nemocniciach od júla ešte prebiehajú.

Darcovské T-bunky (typ bielej krvinky, konkrétnejšie lymfocytu, ktorý je hlavnou regulačnou bunkou špecifickej imunity), sa líšia od normálnych imunitných buniek, pretože neidentifikujú infekciu v tele na základe parazitujúcich výčnelkov na povrchu buniek, ale detekciou neobvyklého metabolizmu vírusu.

Keď darcovské bunky detegujú vírus, začnú sa ničiť a zároveň ho signalizujú zvyšku imunitného systému ako votrelca vyžadujúceho eradikáciu, čiže zničenie choroboplodných organizmov.



Spoločnosť TC Biopharm bola založená Angelou Scottovou, ktorá bola súčasťou tímu, ktorý naklonoval známu ovcu Dolly v inštitúte Roslin v Edinburghu v roku 1996.

Pri klonovaní Dolly sa použila technológia nukleárneho prenosu somatických buniek. Bunkové jadro z dospelej bunky je presunuté do neoplodnenej materskej vaječnej bunky, z ktorej bolo pôvodné jadro odstránené. Táto hybridná bunka je následne stimulovaná elektrickým šokom, aby sa rozdelila. Keď sa vyvinie na blastocyt, je implantovaná „náhradnej matke“.

Utečenecké návaly, politické otrasy a revolúcia. Politológ opísal možné následky pandémie
Uznávaný politológ Fareed Zakaria opísal pre Washington Post predpoveď dopadu pandémie koronavírusu. Obáva sa, že sa nachádzame na začiatku série stupňujúcej sa globálnej krízy, informuje portál Eurosprávy. Politológ očakáva politické otrasy,... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Timotej Dudka