Objavila sa teória, že očkovanie proti TBC zmierni pandémiu koronavírusu
05 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Podľa jednej z teórií by očkovanie proti tuberkulóze mohlo podporovať imunitu a tým zabezpečiť miernejší priebeh ochorenia COVID-19. Je Východná Európa preto odolnejšia?


Vakcína proti TBC údajne celkovo posilní imunitný systém, ktorý je potom v boji proti infekciám výkonnejší. Pritom ide o jej vedľajší účinok. Podľa štúdie uverejnenej na medrxiv.org by výsledkom mohlo byť nielen menej nakazených, ale aj nižšia mortalita. Zatiaľ však ide len o teóriu.

Pozitívny efekt vakcíny potvrdil aj virológ Ivan Hirsch z českej Prírodovedeckej fakulty UK. Podľa neho naštartuje bunkovú imunitu a tým aj odpoveď proti akémukoľvek patogénu. Niektoré štúdie udávajú, že vakcína pomáha predchádzať asi 30 percentám infekcií, vrátane tých, ktoré spôsobujú vírusy.

Vedci chcú skúsiť liečbu koronavírusu pomocou infúzie kmeňových buniek
Vedci, ktorým sa podarilo prvýkrát naklonovať cicavca, vedú diskusie s vládou o možnej liečbe pacientov infikovaných COVID-19, ktorí využívajú imunitné bunky mladých a zdravých darcov krvi, informuje Independent. Čítať ďalej
05 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Ako informovali lidovky.cz, mapa krajín, v ktorých sa plošne očkovalo proti tuberkulóze, sa prekrýva s mapou štátov s miernejším priebehom ochorenia COVID-19. Uviedla to prezidentka Bulharskej spoločnosti pre dlhodobú starostlivosť a paliatívnu medicínu Lubima Despotová.

Vedci účinnosť ilustrujú na príklade viacerých štátov. Na porovnanie, v Nemecku je geograficky veľký rozdiel vo výskyte nového koronavírusu. Vo východnej časti krajiny, v ktorej bolo očkovanie povinné, je asi o 30 percent menej prípadov ochorenia.

Ohrozenie novým koronavírusom cíti 82 percent Slovákov
Ohrozených novým koronavírusom sa cíti 82 percent Slovákov, predovšetkým ide o seniorov nad 65 rokov, najmenej ohrození sa cítia mladí ľudia do 29 rokov. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR


Ďalším dôkazom by mohlo byť Španielsko verzus Portugalsko. V menšej z krajín bola vakcinácia povinná a majú tu aj oveľa menej prípadov nového koronavírusu. Španielsko nariadenú imunizáciu takmer nemalo a patrí k štátom s najväčším počtom nakazených i obetí.

Autor novej štúdie Ganzalo Otazu ale varuje, že len vakcína proti tuberkulóze žiadnu krajinu nespasí. Pomôcť by mohla vtedy, ak sa budú dodržiavať preventívne opatrenia vrátane sociálnej izolácie. Na výskume začal pracovať, keď si všimol nízky počet prípadov COVID-19 v Japonsku.

Novú teóriu nevylučuje ani vedúci Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied Zdeněk Hostomský, podľa ktorého môže vakcína určite pomôcť. Predpokladá však, že budú aj ďaleko účinnejšie a špecifickejšie vakcíny.

Niektoré krajiny sa chystajú túto teóriu overiť aj v praxi. Napríklad v Holandsku, Austrálii a Spojených štátoch amerických už preventívne zaočkovali niekoľkých zdravotníkov.

Môže koronavírus vyľudniť chudobné časti sveta?
Čína má pandemický vrchol pravdepodobne za sebou, Európa je na kolenách, Amerika hlási rekordy úmrtnosti, no to najhoršie sa dá predpokladať v Afrike. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Peter Paľonder


Ďalší vedci upozorňujú, že podobné účinky, ako vakcína proti TBC, majú aj iné prostriedky. Podľa Hostomského je to podobné, ako keď niekto povie, že treba chodiť von, užívať vitamíny C a D, mať zdravú životosprávu a posilňovať imunitu.

Imunológ Petr Víšek zas tvrdí, že porovnateľné účinky môže mať vitamín C a niektoré medicinálne huby. Zároveň dodal, že by rád videl štúdiu, ktorá by porovnala seniorov sledujúcich negatívne správy o koronavíruse s tými, ktorí trávia čas v prírode alebo na záhradke.

Na Slovensku bolo povinné očkovanie proti tuberkulóze do roku 2012. V Českej republike očkovali do roku 2010, v Nemecku to bolo do roku 1998. Plošnú vakcináciu proti TBC mali okrem toho zavedenú aj v Japonsku a Južnej Kórei.

Podľa portálu bloomberg.com v USA a Taliansku je toto očkovanie len v rovine odporúčania a napríklad krajiny ako Francúzsko, Španielsko a Británia síce vakcináciu mali, ale už pred viacerými rokmi od nej upustili.

Nový koronavírus v SR dominuje vo vekovej skupine od 30 do 44 rokov
Najviac prípadov výskytu nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19 je na Slovensku evidovaných vo vekovej skupine od 30 do 44 rokov. Konkrétne ide o 149 osôb. Vyplýva to z informácií, ktoré v sobotu zverejnilo na svojom webe Ministerstvo... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR