Irán vyvinul vlastný softvér umelej inteligencie na urýchlenie testov na Covid-19
05 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Teherán predstavil nový softvér umelej inteligencie na urýchlenie detekcie vírusu Covid-19. Kvôli sankciám USA, ktoré obmedzujú prístup k testovacím zariadeniam, ide o veľmi podstatný krok jednej z najviac postihnutých krajín na svete. Informuje portál RT.


Softvér predstavili vládni predstavitelia v Teheráne v sobotu. Softvér, ktorý bol vyvinutý konzorciom iránskych univerzít iba za jeden mesiac, používa umelú inteligenciu na analýzu skenov počítačovej tomografie (CT) potenciálne nakazených pľúc, čo lekárom umožňuje nahrávať obrázky a okamžite prijímať výsledky.

Iránska viceprezidentka pre vedu a techniku ​​Sorena Sattariová na tlačovej konferencii novinárom povedala, že prielom uľahčí pracovné zaťaženie analytikov, ktorí predtým museli manuálne kontrolovať niekoľko stoviek obrázkov denne, pričom to tiež prinesie „novú perspektívu“ na diagnostiku a liečbu vírusu.

Výbuch plynu v dome v Moskovskom regióne si vyžiadal minimálne 1 život (VIDEO+FOTO)
Pri výbuchu 5-poschodovej budovy juhovýchodne od Moskvy zahynula jedna osoba, pričom údajne išlo o únik plynu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Marek Molnár


CT zobrazenie umožňuje lekárom zistiť abnormality na pľúcach pacientov, ktoré odhaľujú infekciu Covid-19. Táto metóda sa po celom svete prestala používať v prospech testovania polymerázovou reťazovou reakciou (PCR), ktorá namiesto jej príznakov hľadá genetický materiál vírusu.

Americké sankcie zabránili Iránu v prístupe k lekárskym zariadeniam, čo viedlo vedcov krajiny k inovácii. Štúdie však preukázali, že CT snímky sú spoľahlivejšie ako metóda PCR. Čínska výskumná štúdia, ktorá bola uverejnená pred viac ako mesiacom, odporúčala, aby sa CT snímky využívali ako „primárny nástroj“ pri testovaní na Covid-19.

Trump odporúča nosiť rúška, sám ho však odmieta
Prezident USA Donald Trump odvolal v piatok generálneho inšpektora amerických tajných služieb Michaela Atkinsona. Ten koncom minulého roka vypočul utajeného svedka vo veci tzv. ukrajinskej kauzy, ktorá spustila vo februári neúspešnú snahu o... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR