Americká armáda opúšťa ďalšiu základňu v Iraku
05 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Americké a koaličné jednotky opustili vojenskú základňu neďaleko Bagdadu a odovzdali kontrolu nad zariadením irackým silám. Stiahnutie v posledných týždňoch nie je prvé, ale prítomnosť USA v Iraku bude stále pokračovať. Informuje portál RT.


Letecká základňa al-Taqaddum, ktorá sa nachádza 80 km západne od Bagdadu, je hostiteľom koaličných jednotiek od roku 2015. V sobotu sa tam 500 koaličných vojsk pripravilo na odchod a odovzdalo kľúče od základni spolu so zariadeniami v hodnote 3,5 milióna dolárov irackej vláde.

Americká armáda uviedla, že za posledný mesiac boli v Iraku opustené až štyri základne. Koaličné sily už opustili základne v blízkosti Kirkuk, Qaim a Qayyarah, pričom sa plánuje ďalšie stiahnutie. Vojaci z opustených miest budú premiestnení na iné základne - napríklad na základňu Ain Al-Asad, ktorá sa nachádza 160 km západne od hlavného mesta.

Rúhání sľubuje Iránu podniknúť ďalšie kroky, aby pomstil Solejmáního vraždu
Iránsky prezident Hassan Rúhání ocenil armádu svojej krajiny za to, že „stojí pevne“ proti USA a tiež prisľúbil, že sa podniknú ďalšie kroky na dosiahnutie pomsty za vraždu generála Gásema Solejmániho. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Koaliční predstavitelia tento krok pomenovali ako strategickú konsolidáciu po vojenskej porážke islamského štátu (IS, predtým ISIS) v Iraku. Generál Vincent Barker uviedol, že Iračania „preukázali schopnosť bojovať proti ISIS“ a už nepotrebujú pomoc amerických jednotiek.

Avšak k premiestneniu dochádza po zime, keď koaličné základne boli často pod útokom iránskych milícii. Ku konfliktom došlo v Qaim a Qayyarah, pričom raketový útok z decembra na základňu Kirkuk zabil amerického dodávateľa. Tento útok začal reťaz eskalácie, ktorá vyvrcholila americkým atentátom na iránskeho generála Gásema Solejmániho.

Muž vo Francúzsku dobodal na smrť 2 ľudí. Pri útoku zakričal "Alláhu akbar"
Najmenej dvaja ľudia boli zabití pri útoku nožom vo francúzskom meste Romans-sur-Isère. Informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Marek Molnár