V Británii sa kradne ako za vojny. Zlodeji idú po toaleťáku, špekulanti ponúkajú falošné testy
04 | 04 | 2020 I Dominik Simon

Správy o dobrých skutkoch a nezištnom dobrovoľníctve počas pandémie koronavírusu naplnili britské médiá. Ľudia však okrem nebezpečného vírusu musia čeliť aj jedincom, ktorí vedia terajšiu situáciu bravúrne zneužívať. Píše portál Blesk.



Krádeže v lekárňach

Počas terajšej krízy sa už objavili správy o krádežiach a vlámačkách do lekární a skladísk zdravotných pomôcok. Polícia v Essexe minulý týždeň oznámila, že zatkla tri osoby v dodávke napchatej ukradnutým toaletným papierom.

Koho by napadlo, že v krajine preslávenej veľkou vlakovou lúpežou sa raz dajú zlodeji na krádeže toaletného papiera? A kto by si pomyslel, že odporúčané kúsky oblečenia zodpovedného občana roku 2020 bude zahŕňať ideálne lupičské doplnky? Teda masku a rukavice.

V britských médiách sa veľa hovorí o vojnovom duchu a vlasteneckom postoji, ktorý Briti zaujali počas bombardovania za druhej svetovej vojny. Avšak rovnako ako vtedy, aj teraz dochádza aj k rabovaniu a zneužívaniu situácie. Namiesto whiskey a cukru sa však kradne toaletný papier.

Rovnako ako v časoch druhej svetovej vojny je oveľa menšia publicita venovaná aktivitám tých, ktorí zneužívajú mimoriadne okolnosti k svojmu osobnému prospechu, napísal spravodajský server The Guardian.

 

Británia chystá opatrenia vojnového typu. Seniori majú ostať štyri mesiace doma
Veľká Británia v blízkej dobe zrejme nariadi ľuďom starším ako 70 rokov kompletnú štvormesačnú izoláciu. Reaguje tak na nebezpečenstvo nákazy novým koronavírusom, uviedol politický redaktor britskej televíznej stanice ITV Robert Peston. V krajine... Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová

Polícia varuje

Počas bombardovania Londýna za druhej svetovej vojny nosili zlodeji prilby členov Výboru pre obranu proti leteckým útokom (ARP) a falošné pásky na rukávoch, zatiaľ čo kradli tovar z vybombardovaných obchodov.

Teraz polícia v meste Leicestershire vydala varovanie pred ľuďmi, ktorí sa preukazujú veľmi dôveryhodne vyzerajúcimi preukazmi, klopú ľuďom na dvere a snažia sa im predať falošné testy na COVID-19.

Metropolitná polícia minulý týždeň varovala pred podvodníkmi, ktorí predstierajú, že patria k výskumnej organizácii napojenej na Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).

Tí kontaktujú ľudí prostredníctvom e-mailu a žiadajú ich, aby klikli na falošné webové stránky. "Tieto e-maily sú často prepracované a vyzerajú dosť presvedčivo," varovala polícia.

Británia odmieta odhaliť počet vojakov infikovaných Covid-19, aj napriek tomu, že sa pohybujú po celom svete
Britské ministerstvo obrany odmieta zverejniť, koľko vojakov bolo infikovaných smrteľným koronavírusom, a to aj napriek tomu, že letia do krajín, ktoré zakázali vstup cestujúcim zo Spojeného kráľovstva. Informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár

Falošné kompenzácie

Britská vláda teraz sľubuje kompenzáciu ľuďom, ktorí kvôli pandémii prišli o prácu, alebo ktorých podniky zbankrotovali. Počas druhej svetovej vojny sa po náletoch nemeckého letectva objavil nový druh podvodu, pretože vláda vyplácala 500 libier ľuďom, ktorým bomba zničila domov.

V tejto hektickej dobe bol istý Walter Handy "zbombardovaný" celkom devätnásťkrát. Nakoniec mu na to však prišli a Handy skončil na tri roky vo väzení.

To ale nebol najhorší podvod, o aký sa kto počas vojny pokúsil. Počas vrcholiacich nemeckých náletov Harry Dobkin uškrtil svoju manželku Rachel a nechal jej telo na zbombardovanom mieste v Londýne v nádeji, že bude pokladaná za obeť náletov. Zločin mu neprešiel a bol popravený obesením vo väznici Wandsworth.

V Moskve bojujú proti koronavírusu aj kamerami so systémom na rozpoznávanie tvárí
Polícia sa tak v reálnom čase dozvie, ak niekto porušil domácu karanténu. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | SITA

Elegantný gangster

Zatiaľ čo tradičný obrázok vojnovej Británie vykresľuje národ tiahnuci za jeden povraz, pravdou je, že kriminalita stúpla o 57 percent a odohrávalo sa vskutku čokoľvek. Od podvodných kšeftov na čiernom trhu cez rabovanie, až po falšovanie prídelových lístkov a vraždy.

Rovnako ako v niektorých ostatných krajinách, aj v Británii začiatok vojny v roku 1939 viedol k predčasnému prepusteniu niektorých väzňov na slobodu. Jedným z nich bol Billy Hill. Elegantný gangster, ktorý sa neskôr netajil svojou radosťou z toho, že mohol okrádať svoju domovinu, zatiaľ čo jeho národ bojoval proti Hitlerovi.

"Ten veľký, široký, krásny a tak výnosný čierny trh vošiel priamo do našej otvorenej náruče," opisuje Hill vo svojej autobiografii nazvanej Šéf britského podsvetia.

"Jedného dňa by mal niekto napísať odbornú prácu o britskom vojnovom čiernom trhu. Bola to tá najfantastickejšia stránka civilného života počas vojny. "

Komodity ako whisky, sviečky, cukor či žiarovky, ktoré boli vtedy žiadané, sa možno líšia od toaletného papiera, dezinfekcie či pľúcnych ventilátorov. Ale nedostatok tovaru a panika, ktoré poskytli výhodné podmienky pre podvodníkov, sú stále take ísté. A z takého Hilla sa napríklad po vojne stal bohatý muž.

Vráťte sa do boja. Veľká Británia prosí 65 000 bývalých zdravotných sestier a lekárov
Británia požiadala 65 000 bývalých zdravotných sestier a lekárov, aby sa vrátili do práce. Nasadí aj študentov posledného roku medicíny, aby bojovali so zdravotnou krízou spôsobenou koronavírusom. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Mário Martinka