Úžasný objav vo Washingtone. V krypte katedrály našli 5000 respirátorov
04 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Respirátory, ktoré cirkev pred desiatimi rokmi uložila v útrobách Národnej katedrály vo Washingtone, sú v dnešnej dobe pandémie akoby znova nájdený poklad. Pôvodne boli určené pre pacientov v prípade šírenia vtáčej chrípky, no zostali nevyužité. Informoval o tom web cathedral.org.





Predstavitelia episkopálnej cirkvi z Katedrály sv. Petra a Pavla vo Washingtone náhodou narazili na 5000 respirátorov typu N95 (čínska norma N95 zodpovedá európskej norme FFP3). Miestna komunita ich zakúpila v roku 2006, keď prepukla vtáčia chrípka.

Ochorenie vtedy našťastie nenadobudlo obrie rozmery, tak ochranné pomôcky zostali uskladnené v krypte katedrály. Môžu teraz pomôcť v boji proti koronavírusu, ktorý sa v Spojených štátoch enormne šíri .

"Respirátory sme dali skontrolovať výrobcom, ktorí zistili, že sú stále funkčné a bezpečné. Môžu tak ochrániť veľa ľudí," uviedol reverend Randolph Marshall Hollerith. Tvrdí, že si nechajú len pár kusov pre tých, ktorí vykonávajú pastoračnú činnosť.

Zhruba 2000 masiek chcú venovať Detskej národnej nemocnice a zvyšných 3000 kusov má dostať Univerzitná nemocnica v Georgetowne. "Úlohou tohto domu modlitby je slúžiť všetkým. Jeho zakladatelia chceli, aby bol k dispozícii na národné účely," dodali predstavitelia cirkvi.

Nevlastný syn Evy Krížikovej konečne prehovoril. Aká je pravda o ich neľahkom vzťahu?
Legendárna herečka Eva Krížiková († 85), ktorá nedávno zmorela, nechala na tomto svete okrem dcéry Barbory aj nevlastného syna Jána (71). Nemali vraj dobrý vzťah, život jej strpčovali konflikty s ním. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová