Trump odporúča nosiť rúška, sám ho však odmieta
04 | 04 | 2020 I TASR

Prezident USA Donald Trump odvolal v piatok generálneho inšpektora amerických tajných služieb Michaela Atkinsona. Ten koncom minulého roka vypočul utajeného svedka vo veci tzv. ukrajinskej kauzy, ktorá spustila vo februári neúspešnú snahu o impeachment prezidenta Spojených štátov, informovala v sobotu agentúra DPA.


Trump vyhlásil, že využíva svoje prezidentské právomoci na odvolanie Atkinsona z funkcie. Ako dôvod uviedol, že Atkinson nemá jeho dôveru.

"Je nevyhnutné, aby som mal plnú dôveru v osoby pôsobiace vo funkciách generálnych inšpektorov. V prípade tohto konkrétneho generálneho inšpektora tomu tak nebolo," uviedol prezident.

Stádo divokých kôz sa potuluje prázdnym britským mestom. Obyvatelia sa zabávajú z okien (VIDEÁ)
Stádo divých kôz putuje opustenými ulicami waleského prímorského mesta Llandudno, zatiaľ čo obyvatelia zostávajú v domácej karanténe, aby sa obmedzil šírenie koronavírusu, informuje HuffPost. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Rozhodnutie nadobudne platnosť do 30 dní a Trump následne "o čosi neskôr" navrhne Senátu meno nového uchádzača.

Adam Schiff, predseda výboru pre kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov, nazval tento Trumpov krok "donebavolajúcim pokusom zlikvidovať nezávislosť výboru a snahou pomstiť sa tým, ktorí sa odvážili poukázať na prezidentove pochybenia".

"Toto vystavuje našu krajinu a národnú bezpečnosť ešte väčšiemu riziku," napísal Schiff na Twitteri.

O podaní ústavnej žaloby voči Trumpovi rozhodla 18. decembra práve Snemovňa reprezentantov, v ktorej má väčšinu opozičná Demokratická strana. Podanie žaloby súviselo s obvineniami, že Trump zneužil svoje právomoci, keď pozastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti svojmu možnému rivalovi v prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Vedúci parížskej polície hovorí, že vážne chorí pacienti s Covid-19 sú tí, ktorí ignorovali karanténu
Počas toho, ako Francúzsko bojuje proti Covid-19, šéf parížskej polície vyhlásil, že vážne chorí pacienti si za svoju súčasnú situáciu môžu sami, pretože ignorovali karanténu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Marek Molnár