Tajná polícia Stasi
04 | 04 | 2020 I Mário Nachtmann

Asi najviac nechválne známa inštitúcia v histórií Východného Nemecka ( NDR - Nemecká demokratická republika ) bola tajná polícia Ministerstva pre štátnu bezpečnosť, známa ako Stasi.  


Stasi ( v slovenčine vyslovujeme ako "štázi" ) je veľmi známa hlavne preto ako neuveriteľne efektívny boli jej predstavitelia v ich práci. Čo zahŕňala ich práca ?:

  • potláčanie odporu

  • špehovanie širokej Východonemeckej populácie

  • vykonávanie špehovania naprieč západným svetom


Ako Stasi fungovala, odkiaľ sa zobrala a čo sa jej stalo po reunifikácií Nemecka ?

Stasi vznikla 8.februára 1950, približne rok po tom ako vzniklo samostatné Východné Nemecko s mužom menom Wilhelm Zeisser pri kormidle. Zeisser sa pokúsil odstrániť generálneho tajomníka Walera Ulbrichta v 1953, ale zlyhal a sám bol zosadený. Bol nahradený Ernestom Wollweberom ktorého za krátko vystriedal muž menom Erich Mielke, ktorý ostal pri moci až do roku 1989.

Všetci traja menovaní boli bývalí sovietsky spravodajskí dôstojníci a boli lojálni Moskve - čo bola aj pointa. Spravodajské služby založené vo východnom bloku boli v prvom rade lojálne centrále komunistického sveta ( Moskva ) a nie ich vlastným národom.

Stasi nevznikla preto aby chránila Východné Nemecko ako také, ale na to aby ochránila zájmy Jednotnej socialistickej strany Nemcka. Hoci tí ktorí riadili túto inštitúciu by určite argumentovali tým, že zájmy strany a zájmy štátu sú vlastne jedna a tá istá vec. Jeden zo zaujímavých problémov ktorý Stasi mala na začiatku svojho vzniku bol, že mohli rekrútovať iba nováčikov a nie veteránov spravodajských služieb.

Aká mocná je izraelská lobby?
Od začiatku 20. storočia záujmové skupiny etnických minorít hrajú stále významnejšiu rolu v záležitostiach Washingtonu. Jedna z najdôležitejších skupín, ktorá vyniká spomedzi ostatných, je pro-izraelská nátlaková skupina. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Prečo ? No preto lebo všetci predchádzajúci spravodajskí dôstojníci pracovali pre Tretiu Ríšu a teda boli videní ako nehodní dôvery.
Ako bolo Stasi organizované ?

Už sme si povedali, že Mielke stál na vrchu Stasi a podával správy priamo sovietskemu veleniu z centrály Stasi vo východnom Berlíne. Väčšina ich operácií bola zameraná na Východné Nemecko. Mali však jednu sekciu, HVA ( Hauptverwaltung Aufklärung ) ktorej cieľom bola medzinárodná špionáž. Zameriavali sa hlavne na Západné Nemecko a koniec koncov, toto je činnosť v ktorej Stasi excelovala.

Treba spomenúť, že Stasi mala vlastné strážne jednotky, udržiavala väznice pre politických väzňov a takisto špehovala vojakov aby sa uistila, že súhlasia s tým čo robí vláda.

Ilustračný obrázok, väznica Stasi / wikipedia.org


Samozrejme primárna rola Stasi bola špehovať populáciu Východného Nemecka a naozaj aj tak robili.
Vrchol Stasi

Na vrchole svojej moci v 80. rokoch Stasi mala viac ako 90 000 oficiálnych zamestnancov ktorých dopĺňalo niekoľko sto tisícov informátorov z populácie ktorá mala niečo nad 16 000 000 obyvateľov. Tí ktorí sa sťažovali príliš často alebo vyzerali, že boli nepriateľsky naladení voči komunistickému vedeniu sa často veľmi rýchlo stali politickými väzňami.

Prečo Rakúsko-Uhorsko nemalo zámorské teritória ?
Všetci tak trochu vieme niečo o našej histórii a o našej roli v Rakúsko-Uhorsku. Takisto vieme, že František Jozef I. bol kaiser ( kráľ ) Rakúsko-Uhorska a vieme aj to, že sa rado vmiešavalo do záležitostí balkánskych krajín a nakoniec sa po prvej... Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Mário Nachtmann


Stasi takisto rutinne zachytávala a monitorovala komunikácie medzi ľuďmi, hlavne tie medzi Východným a Západným Nemeckom. Sústreďovala veľa zdrojov na chytanie ľudí ktorí nelegálne konzumovali média Západného Nemecka.

Úroveň stáleho dohľadu vo Východnom Nemcku bola pozoruhodne vysoká a väčšina ľudí sa skôr či neskôr ocitla zoči voči predstaviteľov Stasi a ich nepríjemným otázkam ( alebo horším úkonom ). A preto boli tak nenávidení populáciou Východného Nemcka.

Avšak napriek ohromujúcej úrovni dohľadu, Stasi nebola schopná predpovedať revolúciu v roku 1989. A dôvod prečo to tak bolo, bol ten, že precenili oddanosť bežných ľudí komunizmu. Stasi sa domnievala, že členstvo v Jednotnej socialistickej strane Nemcka znamenalo, že ľudia mali radi komunizmus avšak v skutočnosti sa ľudia pridávali preto aby mohli pokročiť v kariére. A teda keď Gorbačov nehaľ Východné Nemecko aby sa staralo sámé o seba a ľudia sa začali dožadovať reforiem, Stasi si mysleli, že sa táto situácia nikam nepohne. A teda keď straníci a hlavní predstavitelia strán sa začali dožadovať zmien, hlavne čo sa týkalo bezpečnostných služieb, predstavitelia Stasi ostali zaskočení.

Po reunifikácií, tí ktorí pracovali pre Stasi dostali výpoveď. Boli aj pokusy súdiť vedúcich predstaviteľov Stasi, ale väčšina z týchto pokusov šli do stratena.

V roku 1990 bolo Stasi rozpustené, no ich dedičstvo a reputácia jej pracovníkov je stále predmetom debát v Nemecku aj dnes.

Prečo Rusko predalo Aljašku Amerike?
V roku 1867 prešla Aljaška z vlastníctva a domény Ruského impéria do Spojených štátov amerických. Tento kus zeme sa predal za 7,2 milióna dolárov a pre väčšinu ľudí sa táto transakcia stala iba poznámkou v histórií Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Mário Martinka