Taiwan obvinil Svetovú zdravotnícku organizáciu, že pri koronavíruse zlyhala
04 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Taiwan obvinil Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) z toho, že nevydala včasné varovanie o prenose koronavírusu medzi ľuďmi, čím spomalila globálnu reakciu na pandémiu.


Zdravotní úradníci v Taipei uviedli, že koncom decembra upozornili WHO na riziko prenosu nového vírusu z človeka na človeka a dodali, že ich varovania sa nepreniesli do iných krajín, píše ft.com.

Taiwan je pritom vylúčený z WHO, pretože Čína, ktorá si územie Taiwanu nárokuje, požaduje, aby sa s tretími krajinami a medzinárodnými orgánmi nezaobchádzalo takým spôsobom, ktorý by sa podobal zaobchádzaniu s nezávislými štátmi.

Vzťah WHO s Čínou bol v minulosti kritizovaný, pričom niektorí obvinili organizáciu z prílišného oceňovania Pekingu za zvládnutie prepuknutia koronavírusu napriek obvineniam, ktoré hovoria, že čínsky úradníci pôvodne chorobu utajovali, píše Financial Times.

Gates a mrazivá záhada koronavírusu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Taiwan uviedol, že jeho lekári od kolegov z pevniny počuli, že zdravotnícky personál takisto chytil túto chorobu, čo bolo znamenie poukazujúce na prenos z človeka na človeka. Úradníci v Tchaj-peji uviedli, že o tom informovali International Health Regulations (IHR) - čo je časť WHO pre výmenu údajov o prevencii epidémií medzi 196 krajinami a zároveň informovali aj čínske zdravotnícke orgány už 31. decembra.

Taiwanskí vládni predstavitelia informovali, že varovanie nebolo zdieľané s inými krajinami. „Aj keď interná webová stránka IHR poskytuje platformu pre všetky krajiny na zdieľanie informácií o epidémii a ich reakciách, neuvádza sa tam žiadna z informácií zdieľaných našou krajinou,“ povedal Chen Chien-jen, taiwanský viceprezident.

„WHO nemohla získať informácie z prvej ruky, aby mohla študovať a posúdiť, či došlo k prenosu Covid-19 z človeka na človeka. To viedlo k ohláseniu prenosu z človeka na človeka s oneskorením a stratila sa príležitosť na zvýšenie úrovne pohotovosti v Číne aj vo svete,“ uviedol Chen, epidemiológ, ktorý bol ministrom zdravotníctva v čase vypuknutie SARS.

V mnohých európskych krajinách tikajú časované bomby s názvom koronavírus
Ľudia sa normálne stretávajú, bary či reštaurácie sú otvorené, deti chodia naďalej do školy, akoby sa nič nedialo. A pritom už pocítili hrozbu šírenia nákazy koronavírusu. V Európe ale ešte sú krajiny, ktoré síce majú množstvo nakazených, no vláda... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Čínske ministerstvo zdravotníctva potvrdilo prenos z človeka na človeka iba 20. januára, potom, čo WHO v polovici januára uviedla, že môže dôjsť k „obmedzenému“ prenosu z človeka na človeka, ale v ten istý deň aj  od tohto názoru ustúpila.

WHO musela počas vypuknutia nákazy udržiavať s Čínou rovnováhu, pričom niektorí obvinili organizáciu z toho, že je príliš nemotorná, zatiaľ čo lekárski odborníci tvrdia, že sa s chorobou popasovala obdivuhodne, uvádza ďalej Financial Times.

Manažovanie vzťahov s Čínou sa rozšírilo až na rokovania o znení správy po spoločnej misii v Číne minulý mesiac. Deväťdňová cesta, na ktorej sa zúčastnilo 12 odborníkov WHO a 13 čínskych úradníkov, bola zameraná na reakciu krajiny na prepuknutie choroby. V rámci misie navštívili traja úradníci WHO aj centrum Wu-chanu.

Bruce Aylward, kanadský epidemiológ, ktorý viedol tento tím, označil tento proces za „fantastický“. Ale povedal, že s čínskymi predstaviteľmi bolo treba „ťažko vyjednávať“, čo sa týkalo záverov tejto cesty. Aylward okrem toho uviedol, že čínski zdravotnícki predstavitelia nechcú označovať patogén ako „nebezpečný“, pretože takú terminológiu považujú za vyhradenú pre choroby s vyššou úmrtnosťou. Čínski zdravotnícki predstavitelia tiež odmietli zahrnúť do správy akýkoľvek odkaz na možný vznik „druhej vlny“ koronavírusu.

Na Slovensku pribudlo 21 prípadov nového koronavírusu
Správa aktualizovaná dňa 04.04.2020 o 11:52. Na Slovensku pribudlo počas piatka (3. 4.) 21 nových prípadov nákazy novým koronavírusom z 1889 testovaných. Celkovo ich na Slovensku je 471. Vo sobotu o tom informoval predseda vlády Igor Matovič... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR


Dale Fisher, špecialista na infekčné choroby na Singapurskej národnej univerzite, uviedol, že čínski kolegovia požiadali, aby sa v správe neuvádzal odkaz na „nebezpečný patogén“, pretože podľa nich je to „typ bioterorizmu“.

Clifford Lane, klinický riaditeľ amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby, ktorý bol na misii jedným z dvoch amerických úradníkov, uviedol, že čínski členovia tímu WHO majú „veľkú túžbu byť presní“. Povedal, že debaty o znení neznamenajú cenzúru, ale predstavujú „trochu krútenie sa“.

Čínske ministerstvo zdravotníctva navyše neodpovedalo na žiadosti o pripomienky. Aj napriek kritike však WHO oslnila svojou rýchlosťou a účinnosťou,mnoho lekárskych odborníkov verejného zdravia. "WHO obdivuhodne plnila svoju vedúcu úlohu," uviedol Mark Woolhouse, profesor epidemiológie a infekčných chorôb na Edinburskej univerzite. "Aj keď by sa dalo trochu polemizovať o načasovaní, doteraz urobili všetko správne," povedal.

Dr Aylward vždy, keď sa čínski úradníci zdráhali vybaviť jeho žiadosť alebo mu poskytnúť prístup, vyhlásil: „Nemôžete vylúčiť ďalší Wuhan, ak neviete, ako a kedy sa toto začalo." Povedal, že to bol pre nich vždy „spúšťací bod“. "Nechcú ďalší Wuhan," dodal.

Čína ešte len padne na dno
Napriek zlepšeniu výrobného sentimentu bude Ši Tin-ping pravdepodobne čeliť vysokej nezamestnanosti Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Mário Martinka